Försäljare som säljer prylar till turister i Italien kan snart få dryga böter. Foto: TT

Italien vill bötfälla köp från gatuförsäljare

Publicerad

Gatuförsäljare med armarna fulla av billiga lyxväskor, leksaker och andra prylar är en vanlig syn vid italienska turistattraktioner, men kan snart vara ett minne blott. Regeringen vill nu ge höga böter till den som säljer utan tillstånd – men också till den som köper.

Den som köper varor från obehöriga gatuförsäljare i Italien kommer från och med i sommar att kunna bötfällas med upp till 7 000 euro, drygt 70 000 kronor. Även den som köper tjänster som massage eller tatueringar av försäljare utan tillstånd kan straffas.

De nya direktiven är ett försök att komma till rätta med den svarta marknaden som beräknas vara värd 22 miljarder euro, och årligen kosta Italien 11,5 miljarder euro i förlorade skatteintäkter. Försäljningen till just turister tros vara en mångmiljardindustri. Bara handeln med förfalskade väskor, skor och kläder beräknas ligga på 3,3 miljarder euro årligen.

Utökade kontroller på badorter

Men den hårdare regleringen har också tolkats som ett slag mot de migranter som försörjer sig genom att sälja billiga kopior av lyxväskor, skor, kläder och andra varor till framförallt turister. För försäljning kan det bli böter på mellan 2 500 och 15 500 euro.

Polisen har nu fått i uppdrag att genomföra hårdare kontroller på italienska stränder och badorter. Tidningen La Stampa rapporterar att regeringen vill stärka samarbetet mellan brottsbekämpande organ och den lokala polisen, bland annat med hjälp av EU-pengar.

Den italienska polisen har sedan 2017 gripit 10 000 människor för inblandning i illegal handel med kopior och beslagtagit eller förstört varor för 265 miljoner euro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer