Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Italiens premiärminister Giuseppe Conte väntas avgå under tisdagen. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Italiens premiärminister Giuseppe Conte avgår

Uppdaterad
Publicerad

Italiens premiärminister Giuseppe Conte avgår. Han har inte hittat någon lösning på den rådande regeringskrisen, men kan på så vis få mer tid på sig.

– Det här är ett led i en plan att behålla makten genom att söka allianser, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

Conte kallade regeringmedlemmarna till sammanträde på tisdagsmorgonen för att meddela sitt beslut och vid 13-tiden på tisdagen börjar rapporterna om hans avgång komma in från italienska medier och internationella nyhetsbyråer. Conte har lämnat in sin avskedsansökan till Italiens president Sergio Mattarella.

SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup menar att en politisk kris är det sista Italien behöver i det här läget.

– Man har redan ett så otroligt allvarligt läge, över 85 000 döda i covid-19. Regeringen var sargad redan innan coronakrisen. I det läget få en politiskt kris är otroligt allvarligt, säger Wegerup i SVT:s Morgonstudion.

Sökte konstruktivitet

Den italienska regeringen tappade sin majoritet i parlamentet härom veckan när partiet Levande Italien, som leds av den tidigare premiärministern Matteo Renzi, valde att dra sig ur samarbetet.

Premiärministern Conte försökte då söka stöd hos ”ansvarsfulla” och ”konstruktiva” meningsmotståndare i deputeradekammaren och senaten, som kunde tänka sig att ge regeringen det stöd den behöver. Han tycks ha funnit några sådana i deputeradekammaren, där han klarade två omröstningar, men i senaten har han inte hittat tillräckligt många.

Italienska medier och Reuters har källuppgifter om att målet är att söka ett nytt mandat hos Mattarella för att göra ett nytt försök att bilda regering. Det skulle bli den tredje konstellationen som leds av den partilöse Conte.

”Vill behålla initiativet”

Genom att avgå – och söka ett nytt mandat för regeringsbildning hos presidenten – skulle Giuseppe Conte kunna ge sig själv mer tid och utrymme att förhandla.

– Han vill föregå en omröstning där han kommer förlora och behålla initiativet. Det här är ett led i en plan att behålla makten genom att söka allianser. Det är politiskt spel på hög nivå, han spelar ett högt spel, säger Jennifer Wegerup.

Ett annat skäl till avgången skulle kunna vara att en symboliskt viktig omröstning väntar i senaten på onsdag. Den gäller i utgångsläget en rapport om det italienska rättsväsendet, men i rådande läge kan den tolkas som ännu ett slags förtroendeomröstning och där skulle regeringen bli nedröstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer