Italiens hälsominister: ”Vi måste fortsätta vara mycket vaksamma”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens lugn stiger åter antalet covid-smittade i Italien. Oron för nya nedstängningar och vilka ekonomiska och sociala konsekvenser det skulle kunna få fortsätter att växa.

Växer gör också spänningarna mellan dem som vill behålla garden mot viruset högt och de som vill återgå till en normal vardag i full frihet.

På ytan råder ännu ett relativt lugn och hos gemene man finns en stor vilja att försöka återfå normaliteten.

Samtidigt är siffrorna kring smittan på nytt värre igen, efter sommarens lugn.

Läget i Italien är bättre än på många ställen i Europa med relativt få döda, 17 det senaste dygnet, och bara drygt 200 på intensivvårdsavdelningarna över hela landet.

Fortsatt vaksamhet

Antalet nya smittade varierar beroende på hur många test som görs men trenden är att smittan växer. Det som också oroar är att medelåldern på de smittade åter stiger och är över 50 år på nytt. I somras var den nere på 34 år, unga och friska människor som oftast inte blev sjuka. Ju mer medelåldern stiger, desto större blir risken för fler svårt sjuka igen.

Landet har också över 3000 smitthärdar, klustersmittor, runt om i Italien och nya röda zoner kan bli verklighet.

– Vi måste fortsätta att vara mycket vaksamma, säger hälsominister Roberto Speranza till till italienska medier.

Han skrev i går på beslutet att resenärer som kommer från Paris och vissa regioner i Frankrike måste covid-testas innan de släpps in i Italien.

– Vi får inte underskatta farorna. Italien ligger bättre till än många andra just nu men vi måste fortsätta att hålla garden uppe så att alla uppoffringar vi gjort och gör inte varit förgäves, säger Speranza.

Samtidigt protesterar demonstranter i Rom, ropande ”Libertà, libertà” – ”Frihet, frihet!”.

Mot munskydd och vaccin och mot vad man anser vara panikreaktioner av regeringen i Italien och de styrande i stora delar av världen.

”Munskydd ska användas med förstånd”

I det lilla samhället Sutri hotar borgmästaren Vittorio Sgarbi, också parlamentariker och känd debattör, med att bötfälla människor som bär munskydd i onödan, som när de är ute och går ensamma i naturen eller kör ensamma i sina bilar.

– Munskydd om du är en ensam i bilen ska du bara ha om du har stulit bilen och vill komma undan! Bara terrorister och tjuvar maskerar ansiktet, munskydd ska användas med förstånd. Viruset tycks attackera folks hjärnor snarare än kroppen som det är nu, säger Sgarbi till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.