”I ett civiliserat land ska inte ens den värste man tvingas svälta”. Foto: TT

Italiens högsta domstol: Inte olagligt att stjäla mat om man är hungrig

Uppdaterad
Publicerad

En hemlös man stal ost och korv från en livsmedelsbutik i Genua, och dömdes till fängelse och böter. I ett historiskt domstolsbeslut har Italiens högsta domstol ändrat domen, och mannen har friats, då det ansågs att stöld av små mängder mat för att stävja svält inte var ett brott.

2011 häktades en hemlös man i en livsmedelsbutik i Genua, Italien, när han stal ost och korv till ett värde av 35 kronor. Mannen hade tagit maten ”i desperation”, och dömdes 2015 till sex månaders fängelse och 900 kronor i böter.

Efter att domen passerat genom flera instanser har nu Italiens högsta domstol beslutat att fria mannen. Domstolen ansåg att ”i ett civiliserat land ska inte ens den värste man tvingas svälta”.

Tidigare instanser hade ansett att brottsrubriceringen skulle ändras till ”stöldförsök”, och domen mildras, men högsta domstolen valde att helt fria mannen.

”Ett tillstånd av ren nödvändighet”

”Den misstänktes position i samhället, och omständigheterna kring själva brottet visar att han tog den lilla mängden mat på grund av ett omedelbart och grundläggande behov av näring, således var hans agerande gjort i ett tillstånd av ren nödvändighet”, löd domstolens beslut.

Enligt BBC har beslutet i italienska medier berömts som ”historiskt” och ”helt korrekt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer