Premiärminister Giuseppe Conte talar inför senaten Foto: Ettore Ferrari, AP, TT

Italiens premiärminister avgår

Uppdaterad
Publicerad

Italiens premiärminister Giuseppe Conte väljer självmant att lämna sin post. Det meddelade han under ett tal han höll i senaten i dag. Beslutet kan vara ett bakslag för vice premiärminister Matteo Salvini – som hade hoppats på nyval genom en misstroendeomröstning.

Senaten samlades för att lyssna på premiärminister Giuseppe Contes tal under tisdagen. Det var första gången som Conte tilltalade senaten sedan vice premiärminister Matteo Salvini utlyst en misstroendeomröstning om honom.

Det blev tidvis stökigt när premiärministern gav sin syn på landets politiska kris. Han fick bland annat höra att han är en ”clown”, men möttes också av applåder och hurrarop.

Conte varnade bland annat för att Salvinis planer för att störta regeringen kan skada landets ekonomi.

– Salvini har visat att han följer sina och sitt eget partis intressen. Hans beslut utgör allvarliga risker för detta land, sade Conte.

Meddelade sin avgång

Efter ungefär en timme meddelade Conte att han kommer att lämna in sin avgångsansökan till presidenten, som i sin tur måste avgöra om han ska utlysa nyval eller sondera terrängen för en ny regering.

Det är dock oklart hur en sådan regering skulle se ut. Hos forna regeringskompanjonerna Femstjärnerörelsen (M5S) och Lega tycks dörren stängd, enligt Reuters.

I stället diskuterar M5S och socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) öppet möjligheterna att bilda en ny koalition med syfte att styra landet utan Legas stöd, rapporterar AFP.

Tillsammans med det lilla vänsterpartiet Fria och lika (LeU) har de parlamentarisk majoritet.

”Inte ansvarsfullt”

Beslutet om Contes avgång är till viss del ett bakslag för Salvini eftersom han hade hoppats på ett nyval genom en misstroendeomröstning om Conte.

När Giuseppe Conte under sitt tal hävdade att Matteo Salvini följer sina och sitt eget partis intressen möttes han av högljudda protester från Legas läktare.

– Det är inte ansvarsfullt att uppmana väljarna att rösta varje år, sade Conte.

Ett påstående som möttes av applåder.

Fakta: Italiens styre

I fjolårets parlamentsval blev EU-kritiska Femstjärnerörelsen (M5S) den stora segraren med drygt 32 procent av rösterna. Främlingsfientliga Lega gick också framåt och fick över 17 procent. Att just dessa två skulle bilda koalitionsregering var långt ifrån självklart, men manglades fram under veckor av förhandlingar.

Partierna enades om en mer oberoende juridikprofessor, Giuseppe Conte, som premiärminister medan de båda partiledarna fick andra ministerroller.

Oppositionen i Italien består i huvudsak av en rad småpartier samt mittenvänsterorienterade Demokratiska partiet (PD). PD tappade makten och en stor andel av sitt väljarstöd vid fjolårets parlamentsval då det tillsammans med sina fyra samarbetspartier fick ett stöd på 18,7 procent.

Men färska opinionssiffror från Politico, från 10 augusti, visar att situationen drastiskt har förändrats sedan valet 2018. Stödet för Salvinis Lega har vuxit till runt 37 procent, medan Femstjärnerörelsen har tappat till runt 18 procent. PD har också gått framåt, och siffran ligger idag på 23 procent.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.