Det har varit turbulent i den italienska politiken de senaste veckorna och Mario Draghis regeringsbygge varit mycket bräckligt. Han är politiskt oberoende premiärminister i en bred koalition, som går från socialdemokrater till högernationalister. Foto: Angelo Carconi / TT

Italiens premiärminister Mario Draghi avgår

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen meddelade premiärminister Mario Draghi att han tänker avgå från premiärministerposten. Nu säger president Sergio Mattarella att han inte accepterar Draghis uppsägning och uppmanar premiärministern att tala med parlamentet.

Italiens premiärminister uppger att han kommer avgå efter att populistpartiet Femstjärnerörelsen (M5S), som är del av regeringskoalitionen, har bojkottat en omröstning i parlamentet om ett stödpaket för italienarnas ökade kostnader. I stödpaketet har Draghi föreslagit ett ekonomiskt paket på 26 miljarder euro, motsvarande 275 miljarder kronor. När förslaget lades fram i senaten under torsdagen var det samtidigt en förtroendeomröstning om regeringen.

För att M5S ska gå med på Draghis stödpaket har man krävt att Draghi går med på att införa minimilöner och ökade budgetutgifter, samt att inget ekonomiskt stöd ska gå till en ny sopförbränningsanläggning i Rom.

– Den nationella koalition som har stött den här regeringen existerar inte längre, skriver Mario Draghi i ett meddelande till senaten.

De senaste åren har Italien haft många politiska kriser. Samlingsregeringen bildades för drygt ett och ett halvt år sedan, efter att partierna först haft stora svårigheter att bilda något majoritetsstyre och sedan ställts inför pandemin och dess väldiga ekonomiska konsekvenser. Foto: Boris Roessler / TT

Accepterar inte avgången

När omröstningen var över gick Draghi direkt in möte med president Sergio Mattarella. De två företrädarna uppges ha samtalat i över en timme. Några timmar senare meddelade presidenten att han inte accepterar premiärministerns avgång och att han har bjudit in honom till parlamentet för att se om han har tillräckligt med stöd för att sitta kvar på sin post.

Draghi väntas nu rikta sig till parlamentets båda kammare på onsdag.

– Vi har nu fem dagar på oss att se till att parlamentet ger sitt förtroende för Draghis regering, säger Enrico Letta, som leder det socialdemokratiska regeringspartiet Demokratiska partiet, på Twitter.

Italien har fram tills nu styrts av en samlingsregering under den partilöse premiärministern Mario Draghi. I den kompromissfyllda koalitionen ingår partierna Lega, Femstjärnerörelsen, Demokratiska partiet, Forza Italia, Italia Viva och vänstergruppen Artikel ett. Foto: Angelo Carconi / EPA

Vill inte regera utan Femstjärnerörelsen

I det fall att M5S skulle besluta sig för att hoppa av regeringen skulle Draghi kunna välja att fortsätta som premiärminister. Han har dock meddelat att han inte vill regera utan M5S. Den rådande situationen skulle kunna leda till att presidenten utlyser nyval redan i höst. Ett val på hösten har inte hållits i Italien sedan Andra världskriget.

Den 74-årige premiärministern har setts som en stabiliserande faktor i den italienska politiken. Han tillträdde i februari 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer