Efter en rad omröstningar utan att en efterträdare har kunnat utses fortsätter Italiens president Sergio Mattarella en mandatperiod till. Foto: Guiseppe Lami/EPA/TT och Roberto Monaldo/EPA/Pool/TT

Italiens president Sergio Mattarella sitter kvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter övertalningsförsök gick Italiens president Sergio Mattarella med på att sitta kvar en andra mandatperiod, och under lördagskvällen blev han officiellt omvald, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det har rått total oklarhet kring vem som skulle bli Italiens nästa president. Efter åtta omröstningar kunde parlamentet till slut enas, och Sergio Mattarella får sitta kvar, om än motvilligt.

Stora applåder utbröt när den 80 år gamla Mattarella passerade de 505 rösterna (av 1 009) som behövs för att bli vald. Han var dock tidigare tydlig med att han egentligen inte vill sitta en mandatperiod till, men under lördagen gick han med på att ompröva sitt beslut.

– Vi vet att vi ber honom om en stor uppoffring. Men vi vet också att vi ber honom för nationens bästa, sade mediemogulen och den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi tidigare udner dagen. Berlusconi var själv intresserad av posten men lyckades inte skrapa ihop tillräckligt många röster.

Även premiärminister Mario Draghi har tidigare meddelat att han är intresserad av att bli landets nästa president, men många anser att han bör fortsätta i sin nuvarande roll.

Sergio Mattarella är Italiens 12:e president och valdes till ämbetet 2015. Han tillhör vänster-mittenflygeln i italiensk politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.