Foto: SVT/TT

Italiensk restaurang ger rabatt till stillsamma familjer

Uppdaterad
Publicerad

En restaurangägare i Padova har infört rabatt till föräldrar med väluppfostrade barn.

Anledningen? Barnfamiljerna är helt enkelt för svåra att hantera.

– Ungar kör runt med charkuterivagnen som om den vore en leksaksbil, säger han.

Barnuppfostran och umgänget mellan generationerna håller på att förändras i familjelandet Italien. krögaren Antonio Ferrari äger en restaurang i Padova, beläget i norra Italien strax fyra mil väster om Venedig. Majoriteten av besökarna är främst unga, hippa kunder. Men på söndagslunchen kommer det barnfamiljer. Det är ofta svårt att hantera.

– Ibland har vi ungar som kör runt med charkuterivagnen som om den vore en leksaksbil. Föräldrarna bryr sig inte, säger Antonio Ferrari.

Stökiga barn bland borden gör livet surt för alla. Antonio beslöt att lösa problemet genom att ge fem procents rabatt till föräldrar som håller ordning på sina barn.

Föräldrarna får avdrag på notan

Roberta Moschin och Gianenrico Squeri tar ofta med sig sönerna Leonardo och Pietro Enrique till restaurangen. Pojkarna sitter lugnt vid bordet och föräldrarna har fått avdrag på notan flera gånger nu. Den ”heliga” italienska söndagslunchen är räddad.

– Vi tycker om att kunna gå ut tillsammans. Under veckorna har vi så mycket att göra och därför är det viktigt att vara tillsammans på helgerna, säger Gianenrico Squeri.

Familjelandet Italien håller på att förändras. Förr var umgänget mellan olika generationer en självklarhet och alla anpassade sig efter situationen. Men nu tryter tålamodet med barn. Vissa restauranger portar helt enkelt barn under 5 år.

– Försök inte komma hit och filma, varnar en restaurangägare i Rom som har infört ett sådant förbud.

– När jag var liten sade pappa till mig att om jag inte satt still, skulle han slå mig gul och blå. Då var det pli på ungarna.

Slits mellan då och nu

Italienarna slits mellan hur de själva tuktades och en modernare syn på uppfostran. Luisa Marigliano har arbetat som föreståndare på en förskola i Rom i mer än 30 år. Hon tror att den bristande toleransen med barn har med den ekonomiska krisen att göra. Många italienare har svårt att få pengarna att räcka och det är en orsak till att det aldrig har fötts färre barn än nu. De få barn som finns, uppfattas som störande.

– Barnen får inte vara i vägen för vuxna och vice versa. Vi måste fortsätta att umgås på ett naturligt sätt över generationsgränserna. Och motivationen att uppföra sig väl ska komma inifrån, inte utifrån med hjälp av en rabatt, tycker Luisa Marigliano, som är kritisk till Antonio Ferraris initiativ.

Ett nätverk av väluppfostrade barn

I Padova drar sig lunchen mot sitt slut. Antonio Ferrari vill bygga upp ett nätverk av restauranger som välkomnar familjer med väluppfostrade barn.

– Vi på restaurangen försöker hjälpa till genom att snabbt ge barnen något att äta. Föräldrarna å sin sida måste förstå att barnen inte kan sitta still om lunchen varar i tre timmar. De måste också anpassa sig.

Jag resonerar med Leonardo om vuxnas behov av lugn och ro och barnens vilja att leka och stimma. Går det att förena?

– Ja, säger Leonardo.

– Hur då? frågar jag.

Svaret kommer snabbt och säger allt.

– Med kärlek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.