Italiensk lyxturism påverkas av ryska invasionen av Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

De rika ryssarna är oerhört viktiga för Italiens lyxturism. Inte minst på Sardinien. Italiensk finanspolis har hittills beslagtagit tillgångar för tio miljarder kronor från oligarker på EU:s sanktionslista. Och samtidigt som italienarna stödjer Ukraina finns nu en stor oro för de uteblivna intäkterna och förlorade jobben när ryssarna inte kommer i sommar.

Toscana, Ligurien, Amalfikusten, Capri, Rom och Milano – Italien är ett av de rikaste ryssarnas favoritresmål. Inte minst den del av Sardinien som kallas Smaragdkusten, Costa Smeralda.

Alisher Usmanov är bara en av alla oligarker som fått sina tillgångar där konfiskerade. Han äger sex villor och en lyxyatcht bara på Sardinien. Den största villan är värd drygt 180 miljoner kronor. När SVT besöker området är allt tillbommat och i de välskötta buskarna utanför villan har någon satt upp band i den ukrainska flaggans färger.

Hedersmedborgare

– Usmanov har gjort stora investeringar här i regionen och också donerat fem miljoner kronor till Arzachenas kommun, säger stadens borgmästare Roberto Ragnedda.

År 2018 utsågs Usmanov till hedersmedborgare i kommunen, som är den största på Smaragdkusten. Borgmästaren visar att man hängt upp den ukrainska flaggan på kommunhuset. Men han vill inte ta ifrån Usmanov hedersmedborgarskapet.

– Det vore att hyckla. Vi har alla vetat vad den ryska världen är för något och att vi har oligarker här. Det vore oseriöst att försöka radera det i ett svep nu, säger Ragnedda.

Förlorade intäkter

Många i området är mycket oroade för turismen, samtidigt som de tar avstånd från kriget. Sen sanktionerna infördes har 700 personer förlorat sina arbeten i ryssarnas villor där lokalbefolkningen jobbar som städare, kockar, trädgårdsmästare och mycket annat. Den ryska turismen värderas till 900 miljoner kronor för de som bor på hotell som man har koll på.

– Men den riktiga siffran är tre gånger så hög, minst. Upp mot tre miljarder. För de som bor i villorna har de största pengarna. Det är folk som gör av med enormt mycket på helikopterfärder, privatplan, båtar, enorma fester och på shopping och nattklubbar, säger Rossella Marzeddu på International Travel.

Hon jobbar främst med ryska gäster och är mycket bekymrad.

– Men jag har kontakt med många ryska kunder, de säger att de vill ta sig hit till varje pris, också via Turkiet, säger hon och skrattar men blir sen allvarlig.

– Vi tänker på våra jobb, alla gör det. Men det viktigaste är såklart att detta krig tar slut, absolut.

Kommer de ryska gästerna att vara välkomna med tanke på det som sker?

– Jag tror att vreden riktas mot kriget, inte mot dem, jag vill inte prata om ilska, svarar Rossella Marzeddu, lite undvikande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.