Fartyget Sea Watch 3, med 32 migranter ombord, som seglar under nederländskt flagg välkomnas att lägga till i Neapel, meddelar stadens borgmästare som svar på Italiens anti-migrationslagar. Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters/TT

Migrantbåt erbjuds hamn av borgmästare i protest mot landets regering

Uppdaterad
Publicerad

Borgmästare i tre italienska storstäder – Palermo, Florens och Neapel – motsätter sig regeringens nya lagar som gör det svårare för migranter att komma till och stanna i landet. Neapels borgmästare Luigi de Magistris går ett steg längre, och erbjuder sig att ta emot det nederländskflaggade fartyget Sea Watch 3 som har migranter ombord.

– Jag hoppas att båten närmar sig Neapels hamn för till skillnad mot vad regeringen säger kommer vi att sätta in en räddningsplan och låta dem lägga till, säger han.

Uttalandet från de Magistris kommer i samband med att 32 migranter ombord på Sea Watch 3 befinner sig i limbo ute till havs eftersom fartyget nekats tillträde till europeiska hamnar.

– Jag ska leda räddningsoperationen själv, säger de Magistris till en lokal radiostation.

Välkomnandet av fartyget från Neapels borgmästare är en reaktion på Italiens nya anti-migrationslagar, som antogs av parlamentet i slutet av november förra året. Den kom till efter Italiens högerpopulistiska regering vill stoppa att landet fungerar som en port till Europa för alla människor som flyr över medelhavet.

Vägrar följa order

De tre borgmästarna i Neapel, Florens och Palermo, vägrar att följa regeringens direktiv som innebär att man inte behöver ta emot och ge skydd till människor av humanitära skäl, inkluderat barn, familjer och ensamma mödrar.

– De bryter mot mänskliga rättigheter. Det finns tusentals av människor som lagligt bor här i Italien, och som betalar skatt, och in till pensionen, som om några månader bli illegala, säger Leoluca Orlando, borgmästare i Palermo.

– Min stad kommer inte böja sig för en lag som avvisar asylsökare och kastar ut dem på gatan, säger Dario Nardella, borgmästare i Florens.

Kräver deras avgång

Neapels borgmästare Luigi de Magistris säger att lagen inte kommer att tillämpas och att den bryter mot konstitutionen och kallade Salvini för ha ett hjärta av sten.

På torsdagen gick inrikesministern Matteo Salvini ut och krävde borgmästarnas avgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.