Axel Pettersson, talesperson för svenska Wikipedia, stödjer protesten.
-Om förslaget skulle gå igenom blir det i princip omöjligt att bedriva Wikipedia på det neutrala sätt som gjorts i 10 år. Det är bra att de vill väcka opinion och visa på orimligheten i lagförslaget.
All makt hos den ”kränkte”
Det nya lagförslaget som går under namnet Avlyssningsakten (DDL intercettazioni) är just nu uppe för diskussion i det italienska parlamentet. Det är paragraf 29 i detta förslag som påverkar uppslagsverket Wikipedia så till den grad att det kan tvingas stänga ner.
Paragrafen säger att internetsajter, tidningssajter och bloggar måste korrigera information inom 48 timmar om någon uppfattar den som kränkande. Det som avgör om faktauppgifterna är kränkande eller missvisande är den som känner sig kränkt.
-Det behöver inte vara faktamässigt rätt utan endast så som den utpekade vill ha det, säger Axel Pettersson som menar att det helt går stick i stäv med Wikipedias neutrala hållning.
Neutraliteten hotas
Wikipedia bygger på att besökarna själva rättar och anmäler felaktigheter. Det är en del av Wikipedias motto och garant för att hålla uppslagsverket neutralt. Att i stället låta en persons åsikt få avgöra om något är kränkande utan att en motpart eller tredjepart får komma till tals skulle förkasta hela idén med Wikipedia, menar Axel Pettersson.
Rent praktiskt skulle det dessutom vara omöjligt för Wikipedia i dag att leva upp till 48-timmarsregeln eftersom de inte har någon egen redaktion som kan ta hand om klagomålen.
Ett försök att tysta kritiker
Kritiker menar nu att det nya lagförslaget är ett steg för Berlusconis regering att tysta de många kritiska bloggar som gäckar den omdiskuterade premiärministern.
Enligt Axel Pettersson har inga tvister och oenigheter kring fakta på svenska Wikipedia lett till att en sida har stängts ner. Istället har tvistemålen många gånger lösts genom att båda parter fått komma till tals i frågan.
Robert Lundin
robert.lundin@svt.se
Fakta
• Wikipedia är ett flerspråkigt uppslagsverk på nätet med fritt och öppet innehåll.
• Artiklar skrivs och korrigeras av besökarna.
• Wikipedia lanserades 2001 och har i dag miljontals användare världen över.
Wikipedia