Iva-chefen: Ljus i mörkret att vi snart kan vaccinera

Uppdaterad
Publicerad

Situationen i södra Florida är dramatisk. Smittspridningen är snabb och sjukvårdspersonalen är, som på många andra platser, hårt pressad.

-Vi lämnar ständigt väldigt tunga besked till anhöriga över telefonen. Det är jättejobbigt att förklara för någon att hennes man inte kommer hem mer, säger svenska Lotta Siegel som är chef på intensivvårdsavdelningen på Memorial West hospital i södra Florida.

Frysarna är påslagna och sjukhuset väntar nu på att den första leveransen av vaccin ska komma.

– Det är ett ljus i mörkret och snart kan vi vaccinera 1500 personer varje dag, berättar Lotta Siegel.

Intill sjukhuset rullar bilar in under några bleka tältdukar. Det är masstestning som pågår på parkeringsplatsen.

Förbereder vaccineringarna

Vant och med raska steg tar Lotta oss runt på sjukhusområdet. Hon visar den lilla blomsterodling där personalen knyter små vita band för varje patient de har räddat. Många anställda mår dåligt – utarbetade och av sorg.

– Det finns en ständig oro för vad som kommer att ske framöver, säger Lotta Siegel.

Kurvorna pekar rakt upp

I en delstat så djupt beroende av turism är situationen kaotisk på flera plan. December är i vanliga fall en viktig månad för Floridas hotell och restauranger. Nu gapar uteserveringarna tomma.

Södra Florida drabbades av den första vågen i april, den andra slog till i juli och nu råder en ovisshet kring det allvarliga läge som delstaten och landet befinner sig i. De flesta kurvor pekar rakt upp.

– Vi kommer inte att se en effekt av vaccinering förrän sent i vår. Men vi är oerhört stolta över att vi blivit utvalda att inleda det här så viktiga arbetet som kommer att innebära mycket på sikt, berättar sjukhusdirektören Maggie Hansen som ansvarar för 2000 vårdplatser och 14 000 anställda.

Oron kretsar också kring att USA ännu inte sett hela konsekvensen av firandet av storhelgen Thanksgiving. Trots avrådan samlades många familjer kring middagsborden och om några veckor kommer nästa prövning: julhelgen.

Personalen skriver testamente

Kaoset från den andra smittovågen har övergått i en utdragen, ohållbar vardag med oändligt långa arbetspass. Många anställda på sjukhuset har valt att skriva sina testamenten, eftersom deras jobb är så utsatta. Lotta har själv varit sjuk, men bara lindrigt.

– Jag klarade mig bra, men allt jag ser här fastnar. Det går inte att glömma namnen på de jag sett gå bort. Min viktigaste uppgift nu blir att ge de som befinner sig i riskgrupperna vaccin. Det kommer att rädda många liv, säger Lotta Siegel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.