Ivana Trumps barn beskriver henne som en ”kraft i affärsvärlden och en atlet i världsklass”. Foto: Timo Jaakonaho / TT

Ivana Trump död – blev 73 år

Uppdaterad
Publicerad

USA:s före detta president Donald Trumps ex-hustru har avlidit vid 73-års ålder. Hon gick bort i sitt hem i New York City, enligt ABC News.

– Jag är otroligt ledsen över att behöva informera alla er som älskade henne, och ni är många, att Ivana Trump har gått bort, skriver exmaken Donald Trump på plattformen Truth Social.

Klockan 12.30, lokal tid, anlände räddningspersonal till Ivana Trumps hem i centrala Manhattan. Under torsdagen hade ambulans kallats till platsen efter ett nödsamtal där det uppgavs att Ivana Trump drabbats av hjärtstillestånd.

– Hon var en underbar, vacker och otrolig kvinna som levde ett inspirerande liv. Hennes livs stolthet och glädje var hennes tre barn: Donald Jr, Ivanka och Eric. Hon var så stolt över dem, och vi var alla så stolta över henne. Vila i frid Ivana, skriver Donald Trump i ett uttalande på plattformen Truth Social.

Ivana Trump poserar med den unge fastighetsutvecklaren Donald Trump, senare USA:s president, framför deras lyxjakt 1988. Foto: Marty Lederhandler / AP

Flydde från kommunistiskt styre

Nu hyllas Ivana av familj och vänner på sociala medier där de beskriver henne som en affärskvinna, en atlet och en strålande skönhet.

Ivana Trump föddes 1949 som Ivana Zelnickova i staden Gottwaldov i dåvarande Tjeckoslovakien, som då var under kommunistiskt styre. Paret Trump gifte sig 1977 och tillhörde New Yorks jetset under 1980- och 1990-talen, innan skilsmässan 1992. Under senare år försonades de två, och talades enligt Ivana Trump vid en gång i veckan.

Lördagen den 16 juli meddelade obducenten i New York City att Ivana Trumps död var en olyckshändelse.

Enligt TT har polisen i New York utrett om 73-åringens död var en fallolycka. Ivana Trump hittades död nedanför en trappa i sitt hem på Manhattan.

Donald Trump var först med att meddela dödsfallet på sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.