Ja-röstare firar efter att en vallokalsundersökning visar majoritet för partier som förespråkar självständighet. Foto: TT

Seger för katalanska separatister

Uppdaterad
Publicerad

Partier som förespråkar att Katalonien ska bli självständigt får en klar majoritet i regionens parlament. ”De ropar 'leve självständigheten'. Något sådant har de inte, men de tror att de kommer att få det, säger SVT:s Lars Moberg på plats i Barcelona.

Förespråkarna för självständighet, koalitionen Junts pel Sí (Tillsammans för ja) och det vänsterinriktade partiet CUP, får tillsammans får en solid majoritet på 72 mandat i det regionala parlamentet enligt resultat när nästan alla rösterna hade räknats. Parlamentet har 135 platser. I antal röster lyckades partierna dock inte samla en majoritet. Tillsammans fick de 47,8 procent, när i stort sett alla röster var räknade tidigt på måndagsmorgonen.

Regionens president Artur Mas förklarar sig som segrare och säger att katalanerna har röstat för självständighet från Spanien. Han säger att man under de kommande veckorna kommer att lägga grunden för Kataloniens självständighet, rapporterar Reuters.

Kataloniens självständighetskamp

SVT:s utsände Lars Moberg befann sig nära det katalanska parlamentet efter att en vallokalsundersökning visat majoritet för ja-sidan.

– De ropar ”leve självständigheten”. Något sådant har de inte, men de tror att de kommer att få det. Man kan säga att ja-sidan har vunnit den första etappen, men vägen framåt är svår och lång, säger Lars Moberg, SVT:s utsände på plats i Barcelona.

Högt valdeltagande

Valdeltagandet blev rekordhögt, 77,44 procent, nästan 8 procentenheter högre än förra valet 2012. Valet har beskrivits som det vikigaste i Katalonien sedan demokratins införande.

– Vi känner oss i första hand som katalaner och inte som spanjorer, sade Ana Biscarra till SVT Nyheter när vallokalerna hade öppnat. Hon är en av dem som tänkte rösta på politiker som ska arbeta för katalansk självständighet.

Men alla håller inte med.

– Tänk om Göteborg eller Malmö plötsligt skulle vilja bryta sig loss från Sverige. Hur skulle ni reagera då? frågar sig Carlos Rodriguez, som inte vill se någon separation mellan Katalonien och det spanska kungadömet.

Inleder process

– Det som händer nu är att de som segrar i det här valet ska försöka få till stånd förhandlingar med regeringen i Madrid som säger att självständighet för Katalonien är bara trams och nonsens, rapporterar SVT:s Lars Moberg.

– Regeringen har alltid gjort så och lär alltid göra det. Därför ville vi rösta om saken, säger Jordi Morales i Barcelona.

Saken kompliceras dessutom av att stödpartiet CUP säger att de vill ha självständighet, men att de inte vill ledas av Artur Mas, utan någon annan i ledningen.

”Ett svar på regeringens politik”

Bodil Valero, Europaparlamentariker för Miljöpartiet, befinner sig i parlamentet i Barcelona.

– Nu kommer de sannolikt att inleda en process för att bli självständiga. Det är viktigt att respektera valresultatet och inte försvåra processen.

Valero säger att valresultatet är ett svar på den nuvarande regeringens politik.

– De har vägrat att förhandla med katalanerna. De har bara kommit med olika hot. Nu borde den spanska regeringen sätta sig ned och prata.

Stark konstitution

Jakob Lewander, statsvetare med fokus på spansk politik, understryker att ja-alliansen visserligen får majoritet i parlamentet men inte en majoritet av rösterna. Dessutom kan de blivande regeringspartierna få problem att bilda regering.

– Det finns sprickor som centralregeringen kan peka på och de kommer att se på frågan på samma sätt som tidigare och inte ändra sin hållning, säger han.

Att det blir en komplicerad situation är väljarna i Barcelona medvetna om.

– Ja, att förhandla med den spanska staten lär bli mycket komplicerat, säger Elisabeth Puchol till SVT:s utsände.

Statsvetare Jakob Lewander menar att den spanska centralregeringen i Madrid fokuserar på att de står bakom den spanska konstitutionen som gör det olagligt för Katalonien att lämna Spanien.

– Dessutom finns det ett starkt röstantal som vill att Katalonien ska vara en fortsatt del av Spanien men på andra villkor. Den majoriteten har försvunnit mellan stolarna och det är ett stort problem.

Madrid varnar för ett finansiellt kaos skulle bryta ut om Katalonien väljer att bli självständigt. Spaniens centralbank har dessutom varnat för att ett självständigt Katalonien skulle tvingas lämna euron.

Fakta: Katalonien

Katalonien värnar om sitt eget språk, katalanskan, samt sin egen kultur, identitet och historia. Det finns en väl spridd uppfattning i regionen att centralmakten i Madrid diskriminerar katalaner. Det högt industrialiserade Katalonien är en av Spaniens rikaste regioner med 7,5 miljoner invånare. Med ekonomiska argument pekar separatister på att regionen, som står för en femtedel av Spaniens BNP och en ännu större andel av landets export, är en stor nettoinbetalare till Spaniens skatteutjämningssystem.

Självständighetsivrarna fick förnyad kraft när Kataloniens nya lag om självbestämmande underkändes 2010. Det skedde efter en flera år lång process där lagen redan urvattnats flera gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet