Foto: Mark Mitchell/TT

Ja till dödshjälp – nej till cannabis i Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en preliminär rösträkning säger nyazeeländarna ja till dödshjälp men troligtvis nej till legalisering av cannabis. Lagen om dödshjälp ska träda i kraft den 6 november nästa år och välkomnades av många, däribland premiärministern i Jacinda Ardern som röstade ja i frågan.

I samband med parlamentsvalet den 17 oktober i Nya Zeeland hölls två folkomröstningar. Och när nu bara 17 procent av rösterna återstår att räknas har 65,2 procent sagt ja till dödshjälp medan 53,1 har sagt nej till legalisering av cannabis där det slutgiltiga resultatet ska presenteras den 6 november.

50 procent av rösterna behövdes för att lagen om dödshjälp skulle segra och lagen om dödshjälp ska träda i kraft den 6 november 2021.

Nya Zeeland blir därmed det sjunde landet i världen som legaliserar dödshjälp och många i landet var lättade efter segern då stödet för dödshjälp har varit stort under många år i landet. Bland annat röstade premiärministern i Jacinda Ardern ja i båda folkomröstningarna.

”Lättad och tacksam”

David Seymour, ledamot i Nya Zeelands parlament, har länge varit en förespråkare för att få igenom lagförändringen.

– Jag tror att det är dags att Nya Zeeland går mot att vara ett mer medkännande och tolerant samhälle, säger han till The Guardian.

Matt Vickers som är änkling sedan 2015 när hans hustru dog av en hjärntumör var lättad över beskedet.

– Jag känner mig lättad och tacksam över att invånarna Nya Zeeland valt att genomföra denna lagförändring och ge dödssjuka ett val om hur de ska dö, säger han till The Guardian.

Så många har provat cannabis

När det gäller cannabis är det inte säkert att det hade godkänts även om ja-sidan hade vunnit i folkomröstningen. Till skillnad från frågan om dödshjälp så hade cannabis fortfarande behövts debatteras i regeringen och godkännas av politikerna för att gå igenom.

Cannabis är landets mest använda drog och enligt en färsk undersökning så har över en halv miljon människor som är runt 15 procent av landets befolkning, använt cannabis någon gång under de senaste 12 månaderna.

Fakta: Dödshjälp i Sverige

Dödshjälp kan ses som en samlingsterm för åtgärder i vården där man efter ett önskemål från en patient ger en dödlig dos läkemedel med avsikt att orsaka patientens död.

Enligt Statens medicinsk-etiska råd (Smer) föreslagna definition klassas det inte som dödshjälp att avsluta en livsuppehållande behandling på en patients begäran. Detta eftersom det inte är en insats utan snarare att avstå från en insats.

Det är inte brottsligt i Sverige för en privatperson att hjälpa en person att ta sitt liv. Däremot kan vårdpersonal riskera att åtalas om den ger dödshjälp till en patient, det vill säga ha varit den som utfört den dödliga handlingen. Det kallas eutanasi.

Om patienten själv gör det, exempelvis tar en dödlig dos medicin, kallas det assisterat döende.

En läkare som förser en patient med en dödlig dos medicin som patienten tar på egen hand riskerar att förlora sin läkarlegitimation. Ett sådant rättsfall är på väg att prövas i domstol.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.