Foto: SVT

Var sjätte barn i Rumänien föds av ett barn

Uppdaterad
Publicerad
Var sjätte barn som föds i Rumänien har en mor som är under 18 år gammal, det vill säga ett barn. SVT har träffat 15-åriga Lorena, som bor i ett ödehus tillsammans med sin pojkvän och bebis.

För ett par månader sedan förändrades Lorenas liv dramatiskt. 15 år gammal födde hon en dotter. Nu bor hon, pojkvännen och dottern i ett övergivet hus.

– Hon är en bebis, men jag är också bara ett barn. Jag borde fortfarande gå i skolan. Men det går bra, hon är verkligen en snäll flicka.

Fattigdom och okunskap

Lorena är långt ifrån ensam i sin situation, hon är en av många unga mammor i Rumänien. Närmare 15% av alla barn som föds i landet har mammor som själva är barn. Det visar statistik från Eurostat. Tillsammans med Bulgarien är andelen unga mödrar i Rumänien betydligt högre än genomsnittet i Europa som ligger på drygt 5%.

Fattigdom, frånvarande föräldrar och okunskap om sex och samlevnad är de viktigaste förklaringarna, menar experter. En av organisationerna som driver på för att öka medvetenheten bland unga i Rumänien är Rädda Barnen.

Ingen undervisning

– Flertalet flickor som blivit gravida innan de fyllt 18 år har inte fått någon undervisning alls om vare sig hälsa eller sexualkunskap. Det är ett stort problem i skolorna och i samhället i stort, säger Gabriela Alexandrescu, organisationens ordförande i Rumänien.

I Rumänien har nu ett 60-tal frivilligorganisationer vänt sig till regeringen med krav om att sexualkunskap införs i skolorna. Men debattens vågor går höga och  många religiösa grupper förkastar idén. De menar att det inte är skolans och statens ansvar att ge unga sexualundervisning, utan föräldrarnas.

”Borde arbeta mindre”

Christina Benga är talesperson på Föräldraföreningen för religion i skolan. Hon vill att rumänska föräldrar arbetar lite mindre och ägnar mer tid och intresse åt sina tonårsbarn.

– Jag vill uppmana alla föräldrar att sätta sig in i sina barns utbildning. Jag vill skapa program för att ge föräldrarna bättre kunskaper.

Saknar stöd

Men Lorena saknar helt stöd från släkten och kommer troligtvis aldrig att kunna fullfölja sin skolgång. Hon drömmer om att någon gång kunna hitta ett jobb så att den unga familjen slipper att bo i ett övergivet hus.

– Gud har gett mig en underbar dotter och hon betyder så mycket för mig. Jag vet inte vad jag skulle göra om något hände henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer