”Jag står här för min dotters skull”

Uppdaterad
Publicerad

Hon vill stötta svarta amerikaner som utsatts för diskriminering. Och så vill hon att de federala poliserna lämnar Portland. Men det ska dröja till slutet av vår intervju innan Chris Staub berättar vad som gjorde att hon till sist valde att ställa sig i väggen av mammor.

Chris Staub är tvåbarnsmamma och bor i Portland, Oregon. Det dröjde 57 dagar innan hon bestämde sig för att ta sig ner till centrum för att delta i protesterna som skakat staden och skapat debatt i hela USA.

– Det känns som att vita mammor insett att vi varit priviligierade på grund av vår hudfärg. Nu riskerar vi vår hälsa för att säga att svarta liv räknas och för att säga att det funnits systematisk rasism i vårt land och vi vill att saker ska förändras, säger Chris Staub, som bestämde sig för att för första gången delta i demonstrationerna i Portland.

Ställer sig som sköld

Mammorna i gula tröjor ställer sig som en sköld mellan demonstranter och poliser. Kritiker säger att Chris och alla andra som håller sig kvar i området medan en del demonstranter kastar flaskor eller angriper polis eller byggnader måste inse att de är en del av våldsamheterna.

Är inte du en del av de våldsamma protesterna? 

– Jag är en fredlig demonstrant och jag kan inte kontrollera på vilket sätt de uttrycker sina åsikter. I går bestämde jag mig för att lämna vid halv ett för att vi stod framför dem och människor sade saker som jag inte kände mig bekväm med eller kunde stå för. 

Deltagandet personligt

Väl på demonstrationen håller Chris Staub en skylt med budskapet ”svarta transsexuella räknas”, och hon säger att budskapet och hennes deltagande är personligt. 

Se klippet för att höra om känslosamma händelsen som fick Chris Staub att gå med i ”väggen av mammor”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.