Boris Johnson när han talade i West Yorkshire under torsdagen. Foto: Reuters/TT

Johnson vägrar skjuta upp brexit: ”Ligger hellre död i ett dike”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson verkar inte vilja ge upp. Trots beslutet i underhuset i onsdags hoppas han fortfarande kunna driva fram ett nyval – och vägrar skjuta fram brexit.
– Jag skulle hellre ligga död i ett dike, sade han under torsdagskvällen.

På onsdagen röstade underhuset ja till lagförslaget som, om EU godkänner det, innebär att EU-utträdet sker först den 31 januari.

Det väntar nu på godkännande av först överhuset och sedan drottningen. Det mesta tyder på att det går igenom – men Boris Johnson har fortfarande inte gett upp.

”Hellre död i ett dike”

Han har inga planer på att göra som underhuset vill. Det var han tydlig med när han mötte pressen utanför en polisskola i West Yorkshire under torsdagen.

På en direkt fråga om ifall han kan lova det brittiska folket att han inte åker tillbaka till Bryssel för att skjuta fram brexit svarade han:

– Ja, jag skulle hellre ligga död i ett dike.

Johnson svarade däremot aldrig på följdfrågan om det i så fall betyder att han hellre avgår.

”Borde låta folket bestämma”

I samband med besöket i West Yorkshire intervjuades premiärministern också av BBC – och pressades där kring hur han skulle gå vidare.

BBC: Hur ska du få det här att hända?

– Vad han (oppositionsledaren Jeremy Corbyn red. anm.) borde göra är att låta folket bestämma. Jag tror att folk vill lämna EU 31 oktober. Det var det de röstade på. Och nu säger man till dem att de inte har något att säga till om, säger Boris Johnson.

Han fortsätter:

– Det enda sättet att göra det är att genomföra brexit 31 oktober och sedan föra landet vidare.

Hoppas fortfarande på nyval

Valmöjligheterna för Boris Johnson är inte särskilt många om lagförslaget från i onsdags godkäns. Men han hoppas fortfarande på ett nyval innan brexitdatumet den 31 oktober. För att det ska bli verklighet behöver han två tredjedelars majoritet i parlamentet.

Det fick han inte i onsdags. Men regeringen kommer nu göra ett nytt försök. Frågan ska lyftas i parlamentet igen på måndag – precis innan parlamentet tvingas på en ofrivillig ledighet ända till den 14 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer