Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Eraldo Peres/TT

Jair Bolsonaro bryter tystnaden – nämnde inte valförlusten

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens president Jair Bolsonaro nämnde inte valförlusten, när han på tisdagen till slut bröt tystnaden efter söndagens presidentval. Han sade dock att han kommer att följa konstitutionen.

– Det tolkas som att han ändå kommer att tillåta den här maktöverlämningen, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Sedan det på söndagen stod klart att Lula da Silva hade vunnit det brasilianska presidentvalet har det varit tyst från förloraren, den sittande presidenten Jair Bolsonaro.

Men vid en presskonferens i presidentpalatset på tisdagen bröt han till slut tystnaden.

– Jag vill började med att tacka de 58 miljoner brasilianare som röstade på mig den 30 oktober, sade Bolsonaro.

I sitt korta anförande nämnde presidenten inte valresultatet. Han sade dock att att han kommer att respektera konstitutionen.

– Det tolkas som att han ändå kommer att tillåta den här maktöverlämningen, säger Tigran Feiler.

Hör SVT:s korrespondent om Bolsonaros besked i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bolsonaros budskap efter valförlusten kan beskrivas som splittrat, enligt SVT:s korrespondent. Hör Tigran Feiler om vad den avgående presidentens dubbla signaler innebär för läget framåt i klippet. Foto: Eraldo Peres/AP/TT & SVT

Påbörjar maktöverlämning

Strax efter att Bolsonaro hade lämnat podiet gick hans stabschef, Ciro Nogueira, upp i talarstolen och sade att regeringen kommer att påbörja en process att lämna över makten till da Silva.

Bolsonaros tystnad väckte farhågor för att presidenten, som vid upprepade tillfällen varnat för risken för valfusk, inte skulle erkänna da Silva som segrare.

Tidigare på tisdagen sade Bolsonaros kommunikationsminister, Fabio Faria, till nyhetsbyrån Reuters att presidenten inte kommer att bestrida resultatet.

Kommenterade protesterna

Bolsonaro kommenterade även de protester som har förekommit runt om i Brasilien sedan valnatten. Tusentals anhängare till Bolsonaro har blockerat hundratals vägar i protest mot valresultatet.

– De folkliga rörelser vi ser nu är ett resultat av indignation och känslor av orättvisa över hur valrprocessen gick till. De fredliga protesterna är alltid välkomna men vi bör inte använda samma metoder som vänstern, sade Bolsonaro om protesterna i sitt anförande.

De har bland annat blockerat viktiga transportvägar för spannmål och en större väg som förbinder Brasiliens två största städer, Rio de Janerio och Sao Paolo.

På måndagen blockerade demonstranter huvudvägen till Sao Paolos flygplats, vilket resulterade i att 25 flygningar ställdes in. På tisdagsmorgonen kunde dock vägen öppnas upp igen.

Brasiliens högsta domstol beordrade på tisdagen polisen att omedelbart upplösa vägblockaderna, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.