Benjamin Netanyahu och hans fru Sara under valnatten i Tel Aviv. Foto: Thomas Coex/AFP/TT

Jämnt mellan Gantz och Netanyahu i Israels val

Uppdaterad
Publicerad

Både premiärministern Benjamin Netanyahu och huvudmotståndaren Benny Gantz har utropat sig till segrare i det israeliska valet och in i det sista ser det ut att vara ytterst jämnt mellan dem.

”Vi vann! Den israeliska allmänheten har fått säga sitt”, säger Gantz parti Blåvita alliansen i ett uttalande.

Netanyahu säger att det är en ”tydlig” seger för hans högerblock som leds av Likudpartiet och att han redan börjat fundera på regeringsbildningen.

”Jag tackar Israels medborgare för ett fortsatt förtroende. Jag börjar forma en högerregering med mina naturliga partners i kväll”, sa Netanyahu enligt nyhetsbyrån AFP.

Netanyahus Likud får 35 platser och Gantz Blåvita allians lika många i parlamentet Knesset, när 95 procent av rösterna har räknats, enligt den israeliska tidningen Haaretz.

Inget parti har vunnit majoritet

För att komma in i det 120-sitsiga parlamentet Knesset måste ett parti passera en spärr på 3,25 procent av rösterna, vilket motsvarar fyra mandat.

Efter valet väljer president Reuven Rivlin den kandidat han bedömer har bäst chans att bilda regering. Kandidaten får sedan 28 dagar på sig, med möjlighet till 14 dagars förlängning om regeringsbildningen misslyckas.

Inget parti har vunnit en majoritet av mandaten sedan Israels första val 1949.

Lågt intresse bland arabiska väljargrupper

Undersökningar före valet har visat tecken på lågt intresset för valet bland arabiska väljargrupper. Tisdagens val ser ut att bekräfta den bilden, rapporterar den israeliska dagstidningen Haaretz.

Netanyahus regeringsparti Likud anklagades av Alliansen Hadash-Ta’alför att inför valdagen placerat ut 1 200 dolda kameror i vallokaler i anslutning till arabiska bostadsområden, rapporterar AFP.

Kamerornas placering ansågs vara olagliga av den israeliska valmyndigheten och beslagtogs av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.