Japan Airlines i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Krisdrabbade Japan Airlines har ansökt om konkursskydd. Var tredje anställd ska bort och olönsamma flyglinjer rensas ut i en statligt sponsrad rekonstruktion.

Skuldbördan på 178 miljarder kronor gör det till den fjärde största konkursen i Japan hittills. Räknar man bort japanska konkurser inom finansvärlden är Japan Airlines kollaps den största i landet genom tiderna.

En ny styrelse och nya chefer ska enligt tisdagens besked med hjälp av ett offentligt stödprogram värt 1.000 miljarder yen (77,5 miljarder kronor) genomföra strukturåtgärderna i Japan Airlines (JAL).

Personalstyrkan ska ned från nästan 52.000 till drygt 36.000 och 14 internationella och 17 nationella flyglinjer ska skäras bort ur bolagets utbud enligt de planer som lades fram på tisdagen.

Tappat 90 procent av värdet

JAL-aktien, som tappat 90 procent av sitt värde på en månad, kommer att avnoteras från Tokyobörsen i februari. Aktien var på tisdagen värd 5 yen, vilket omräknat i ett marknadsvärde blir lite drygt 1 miljard kronor totalt.

Efter rekonstruktionen, som äger rum under ledning av en distriktsdomstol i Tokyo, tror analytiker att konkurrenten All Nippon Airways kan ta över som Japans ledande flygbolag i framtiden.

Inklusive tisdagens kollaps har JAL räddats undan likvidation av den japanska staten fyra gånger på tio år.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.