Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Japan har börjat jaga val igen – efter över 30 år Foto: TT

Japan har börjat jaga val igen – efter över 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter över 30 års uppehåll har nu Japan återigen börjat jaga val i kommersiella syften. Beslutet från Tokyo har mött skarp kritik från organisationer och länder som menar att både val och ekosystem är i fara.

I december förra året meddelade Japan att man lämnar Internationella valfångstkommisionen (IWC), för att på nytt börja jaga val i japanska territorialvatten. Beslutet fick snabbt hård kritik från bland andra Nya Zeeland och Australien.

Redan i början av juli lämnade flera fartyg japanska hamnar för att ge sig ut på kommersiell valjakt. Samma dag fångades de första valarna av en japansk flotta, något som Reuters och andra internationella medier rapporterat om.

Samtidigt som den kommersiella jakten nu dragit igång har Japan slutat jaga val i antarktiska vatten och på övriga södra halvklotet, en jakt som Japan enligt dem själva bedrivit i vetenskapligt syfte. Trots det har kött från valarna hamnat på matborden, enligt TT.

”Slaktas utan legitima skäl”

Jakten i vetenskapliga syften började bara ett år efter att den kommersiella jakten förbjöds 1986. Men kritiker menar att det bara varit ett förklätt skäl för Japan att bedriva kommersiell jakt.

I samband med att jaktfartygen lämnade hamnarna för ungefär två veckor sedan uttrycke djurrättsorganisationen Human Society International sina känslor för jakten i ett uttalande:

”Det här är en sorglig dag för det globala valskyddet”.

Årets kvot: 227 valar

De menar att ”charaden” med forskningsjakten nu har fått ett slut, men att valar fortsatt kommer att ”slaktas utan legitima skäl”.

Kvoten för hur många valar som fartygen tillåts fånga ligger i år på 227. Enligt Reuters utgör den kommersiella valfångsten en småskalig industri, där valköttet står för ungefär 0,1 procent av allt kött som äts i landet varje år. Från japanskt håll har man länge uttryckt att det bara är ett fåtal arter som berörs, däribland vikvalen.

Valjakten har varit historiskt viktig i Japan, där både industri och ministrar menar att jakten är någonting helt naturligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer