Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fritt fram att fiska fenvalar i Japan. Hör regeringens talesperson om valfisket.

Japan ökar den kommersiella valfångsten

Uppdaterad
Publicerad

Japan planerar att utöka den kommersiella valfångsten genom att inkludera sillvalar på listan över tillåtna arter. Beslutet har väckt debatt kring bevarandet av marina resurser och den traditionella matkulturen.

– Jag är generellt orolig för vad som kommer hända när man drar sig bort från internationella regler och sätter sina egna kvoter, säger Tom Arnbom, docent i ekologi vid Stockholms Universitet.

Regeringens talesperson Yoshimasa Hayashi framhöll vikten av att bevara Japans traditionella matkultur när han under en presskonferens meddelade planerna på att utöka den kommersiella valfångsten.

– Valar är en viktig livsmedelsresurs, och precis som andra marina levande resurser bör de användas på ett hållbart sätt baserat på vetenskapliga bevis, säger Hayashi.

Drog sig ur Internationella valfångstkommissionen

År 2019 återupptog Japan den kommersiella valfångsten i sina territorialvatten och exklusiva ekonomiska zoner efter att ha dragit sig ur Internationella valfångstkommissionen (IWC).

Japan fångade totalt 294 vikvalar, brydevalar och sejvalar under 2023, enligt den japanska fiskeribyrån. För närvarande är den kommersiella valfångsten begränsad till dessa tre relativt små arter.

Riskerar att minska populationen

Hur välståndet för sillvallen ser ut finns det ingen färsk data på, men generellt sett har den ökat efter stoppet på det konventionella valfisket.

Enligt Tom Arnbom är det en art som kan röra sig över populationsgränser, vilket gör det både svårare att räkna populationen men som också sätter den i risk.

– Tittar man på den amerikanska delen av Stilla havet är det totalförbjudet att jaga. Då är de skyddade på ett ställe men hotade på ett annat och det är ett problem, för då kan man fortfarande minska populationen eftersom den vandrar fram och tillbaka.

Ett argument för att utöka det kommersiella valfisket har varit matkulturen i landet. Men efterfrågan på valkött är idag relativt låg, enligt Arnbom.

– I Japan var det förr förbjudet att äta rött kött. Men då räknades valköttet in som fisk som ett sätt att komma undan förbudet. Men nu har den traditionen ändrats väsentligt. Så det här är ett konstgjort sätt att få tillbaka valfångsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.