En av de första vårdanställda får en vaccindos på en sjukhus i Tokyo. Foto: BEHROUZ MEHRI / POOL

Japan påbörjar vaccinationsprogram

Uppdaterad
Publicerad

Två månader efter de första länderna – nu påbörjar Japan sitt vaccinationsprogram. De första som får vaccinering mot covid-19 är sjukvårdspersonal.

Vaccinationskampanjen i Japan startar efter att myndigheterna i söndags gav klartecken för läkemedelsföretaget Pfizers vaccin. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Planen är att vaccinera sjukvårdsanställda först och sedan människor över 65 samt andra i riskgrupper, enligt vaccinprogrammets chef Taro Kono.

Coronapandemin

Krävde studier på japaner

Vaccineringen i världens tredje största ekonomiska stormakt startar två månader efter att de första länderna påbörjade sin vaccinering. Fördröjningen förklaras med att myndigheterna begärt att kliniska studier även genomförts på den japanska befolkningen, utöver de sex länder där Pfizer genomfört kliniska studier. Pfizers kliniska studier i Japan blev klara först i slutet av förra månaden.

Låg tilltro till vaccin

Japanernas tilltro till vaccinering beskrivs som låg och vaccinprogrammets chef har försvarat fördröjningen med att det är viktigt att visa befolkningen att ”allt har gjorts” för kunna få medborgarna att ta vaccin.

Av landets runt 126 miljoner medborgare har drygt 7000 människor mist livet i virussjukdomen, enligt den globala sammanställning som Johns Hopkins University gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet