Foto: SVT

Efter Fukushima: Japaner satsar på förnyelsebart

Uppdaterad
Publicerad

Takamasa Goto är helt övertygad. Det är förnyelsebart som gäller. Taket på villan i Fujisawa nära Tokyo är till stor del täckt av solpaneler. Om kärnkraften tycker han inte. Han vill se de japanska reaktorerna stoppade för alltid.

Den 11 mars är det fyra år sedan en jordbävning med efterföljande tsunami orsakade kärnkraftsolyckan vid Fukushima. De japanska reaktorerna stoppades och landet har klarat energiförsörjningen sedan dess genom en kombination av aktivt energisparande och import av olja och gas. En växande del av energiförbrukningen kommer från förnyelsebara källor. Och inte minst har motståndet mot kärnkraften skapat ett stort uppsving för solenergi. 

– Vi levde med en myt om kärnkraftens säkerhet, säger Takamasa Goto. Men myten slogs i spillror och nu är vi många som inte längre vill se någon energi alls framställd i reaktorerna.

Trippelkatastrofen i Japan 2011

Självförsörjande

Huset är nybyggt. Takamasa Goto och hans familj flyttade in för mindre än ett år sedan. Och när det gäller hans villa, liksom för hela området finns energitänk in i minsta detalj. Elbilar står till villaägarnas förfogande.

– Vi är bara ett hundratal här nu, men om fem år ska det bo ungefär ett tusen personer i det här området.

Takamasa Gotos hus är självförsörjande på energi och ger ett netto. Han ser nöjd ut när han bläddrar fram elräkningarna för det blir liksom tvärtom. I januari i år tjänade han 11 377 yen (omkring 800 kr) på att sälja ström till elnätet i Fujisawa. Och så redovisar han förra årets inkomster månad för månad.

Alltfler japaner tänker som han.

Kraftig ökning av förnyelsebart

Katastrofen 2011 är på inget sätt ett avslutat kapitel i Japan. Motståndet mot kärnkraft är stort. I media rapporteras, senast på söndagen, om radioaktiva läckor från Fukushima, en kärnkraftsanläggning som är under en kostsam och tekniskt svårhanterad avveckling. Omkring 120 000 människor i det drabbade området lever fortfarande evakuerade från sina hem på grund av strålningsriskerna.

– Vi har sett en kraftig ökning av förnyelsebar energi här i Japan under de senaste åren, säger Mika Ohbayashi vid Japan Renewable Energy Foundation i Tokyo.

– Gynnsamt är också att priset på solpaneler har sjunkit väsentligt under samma tid.

Japan har klarat en tid utan kärnkraft. Men importerar nu stora mängder olja och gas till priser som för närvarande är låga vilket gynnar landet som hamnat i ett besvärligt energiläge. 

Japans premiärminister Shinzo Abe vill att kärnreaktorerna ska kunna tas i bruk igen efter särskild säkerhetsgranskning. Han har i den frågan många landsmän emot sig.

Men när det gäller det förnyelsebara som allt fler japaner vill satsa på i dag, vad är realistiskt? Hur stor andel av energiförsörjningen kan sol- och vindkraft svara för?

– Vi tror att 40 procent av energiförsörjningen ska tillgodoses med förnyelsebart år 2030, säger Mika Ohbayashi.

Förenklade regler

Utlovade reformer ska göra det möjligt för fler att, liksom Takamasa Goto, kunna sälja ett egenproducerat energiöverskott. Med förenklade regler ska även den enskilde japanen kunna välja fritt på marknaden och köpa grön el. 

Just nu pekar de förnyelsebara kurvorna uppåt. Men det industrialiserade och energislukande Japan står ändå inför svåra energival.

Mika Ohbayashi hoppas att den förnyelsebara energin ska bli så billig att producera att den kan konkurrera marknadsmässigt med övriga energislag.

Och kärnkraften?

– Vi levde i tron på kärnkraften som något nödvändigt ont, något som vi var tvungna att använda, säger hon.

– Nu måste vi visa att vi kan klara oss utan den.

Det som hände vid Fukushima den 11 mars 2011 förändrade Japan. Allt fler japaner väljer solens energi idag. Men frågan gnager, hur långt kommer det att räcka?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelkatastrofen i Japan 2011

Mer i ämnet