Tokyo Foto: Henri Seng, SVT

Japans ekonomi lyfter

Uppdaterad
Publicerad

Nu försöker man bryta 20 år stagnation, börsen stiger men är alla med på tåget?

– Det börjar gå bra för de stora företagen och även vi ser att det börjar röra på sig bland våra kunder, säger svenske Peter Höljö i Tokyo som driver ett företag i skönhetsbranschen. Han är optimist och tror på premiärministerns plan för att få den snurr på den japanska ekonomin.

Tillväxtkurvan pekar uppåt

Efter mer än 20 år av stagnation och brist på tillväxt börjar kurvorna peka uppåt igen. Shinzo Abes parti liberaldemokraterna segrade i förra årets val. Abe blev premiärminster och med hans ekonomiska program ”Abenomics”, som det kallas har hjulen börjat snurra.

Shinzo Abe har föresatt sig att vända stagnation till tillväxt. Hans stimulansåtgärder som omfattar offentliga investeringar, avregleringsplaner och mycket annat, så här långt har de tagits väl emot. Tokyobörsen har gått kraftigt uppåt. Den japanska valutans sjunkande värde just nu gynnar exportindustrin. Allt detta ska ge högre löner, ökad konsumtion, större investeringar. Sätta punkt för 20 år av japansk pessimism.

– Ungdomar börjar gå mera till skönhetssalongerna och om de butikerna går bra köper de kanske nya maskiner och så vidare. Det är positivt för Japan, säger Peter Höljö.

Investeringarna måste öka

Richard Koo, nationalekonom verksam vid Nomura Research Institute i Tokyo tror även han på premiärminister Abes plan för Japans ekonomi.

– Jag tror att folk har anledning att sätta tilltro till detta, för vad den här regeringen gör nu är det rätta, säger Richard Koo.

– En expansiv penningpolitik och strukturella reformer så att spelarna på marknaden vågar låna pengar och börjar investera igen. Det är det Japan  behöver.

Löntagarna har ännu inte märkt något

Gatuarbetarna som gräver och skyfflar på en liten gränd i stadsdelen Ikebukuro jublar inte över Abenomics. Har inte märkt någon förändring alls, säger de. Om Shinzo Abes kur verkar bra i makroperspektivet så har nog vanliga löntagare märkt mindre, eller ingenting.

Men det handlar om att bryta ett trauma, säger nationalekonomen som tror på Abes politik. Att förmå japanska företag att låna pengar och investera. Det har de ju inte gjort under många år nu trots att räntan varit noll.

– De måste återfå tron på framtiden. Och om så sker kommer även ”medeljapanen” att gynnas av, tror Richard Koo.

Det behövs förändring

Bland make up, skönhetsmassage, manikyr och mycket annat på mässan ute i Tokyo Bay växlar vi några ord med Maki Iio. Även hon är positiv till Abes ansträngningar.

– Det är bra att han gör något, hur det än kommer att sluta.

– För vad Japan behöver, det är förändring, säger hon.

Hårvårdsmedel är Peter Höljös produkt. Han säljer en behandling som ska stimulera tillväxt. Det gör premiärministern Abe också. Och åtminstone i det senare fallet tycks kuren ha avsedd effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.