Journalisten Shiori Ito håller upp en skylt med ordet ”seger” efter att ha vunnit i domstolen i Tokyo i Japans mest kända metoo-fall.

Japans metoo-symbol fick rätt i domstol efter våldtäktsanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Shiori Itos anmälan om våldtäkt blev Japans mest omtalade metoo-fall. Nu har hon fått rätt i domstol.

Shiori Ito hävdade att en journalist i chefsposition drogat och våldtagit henne 2015 i samband med ett jobbmöte över en middag. Hon polisanmälde händelsen men eftersom åklagaren inte ville väcka åtal har fallet avgjorts i ett civilmål.

Skadestånd

Den anklagade våldtäktsmannen dömdes att betala 300 000 kronor i skadestånd till Shiori Ito. Hon krävde en miljon kronor. Den dömde tv-chefen stämde henne i sin tur på 11 miljoner kronor men fick avslag på sitt krav.

Fick mod av metoo

Shiori Ito säger i en dokumentär i BBC att metoo-rörelsen gav henne mod att driva sitt fall vidare till domstol. Hon kritiserades av många i Japan och kände sig tvingad att flytta utomlands på grund av trakassserier. Shiori Ito beskriver i en bok hur hon blev behandlad vid polisförhören. Hon är kritisk till lagstiftningen och tystnadskulturen bland kvinnor i Japan.

Få vågar anmäla

I Japan har få kvinnor öppet vågat vittna om sexuella övergrepp och trakasserier, även i den mansdominerade japanska mediebranschen.

Ett kvinnligt medienätverk har bildats men det stora flertalet av medlemmarna har valt att agera anonymt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer