Shinzo Abe. Foto: TT

Japans premiärminster omvald – ”supermajoritet”

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Shinzo Abes koalition vinner valet i Japan med så stor andel av rösterna att han kommer att uppnå den viktiga majoriteten – två tredjedelar av mandaten i parlamentet, rapporterar etermediebolaget NHK enligt nyhetsbyrån AFP.

Premiärminister Shinzo Abes valframgång bekräftas även i public service-bolaget NHK:s prognos. Den styrande koalitionen i Japan vinner enligt prognosen parlamentsvalet med precis så stor marginal att den kommer att kunna driva igenom viktiga lagändringar.

Ändra grundlagen

Abe tros ha dragit fördel av sin hårda linje mot Nordkorea och sin hållning i kärnkraftsfrågan i valet. Dessutom har experter förutspått att hans konservativa anhängare varit mer beslutsamma i att trotsa det dåliga vädret för att rösta. Tyfonen Lan har gjort att hundratals flygavgångar har ställts in och det är störningar i tågtrafiken.

En supermajoritet gör det möjligt för Abe och hans liberaldemokrater att föreslå och genomföra ändringar i den japanska grundlagen. Det spända världsläget har övertygat Abe om att Japan måste stryka de pacifistiska formuleringarna i konstitutionen – ett arv från andra världskriget – och skaffa sig en rejäl militärmakt.

Nordkoreas atomvapen och hotfulla tongångar är det mest aktuella skälet, men relationen även till den stora grannen Kina är ofta skakig.

Tysk linje

Även på energiområdet är det turbulent, just nu till Abes fördel. Alla Japans kärnkraftverk stängdes efter Fukushima-katastrofen 2011. Men till skillnad från många andra länder ligger önationen så geografiskt isolerat att man inte kan förlita sig på energiimport, utan måste trygga försörjningen själv. Sedan dess har debatten därför varit intensiv om man vågar dra i gång kärnkraften igen, om man i stället ska bygga ut de gamla förorenande fossila energislagen – eller om man, likt Tyskland med dess ”Energiewende”, ska storsatsa på sol, vind och andra nya kraftformer.

Förespråkar kärnkraft

Abe förespråkar i första hand atomkraften, och har redan återstartat några av de över 50 reaktorerna. Den främsta valutmanaren Yuriko Koike och hennes Kibo no To (Hoppets parti) förespråkar i stället mer av den tyska linjen.

Runt 100 miljoner människor kunde rösta i valet i Japan, som är världens tredje största ekonomi.

I det avgående parlamentet har Abes LDP och koalitionspartiet Komeito 329 av 475 platser. I och med att det nya underhuset kommer att ha tio färre platser skulle det motsvara 322 mandat efter valet.

NHK-prognosen ger Abes koalition 310 mandat. Om det bekräftas när rösterna räknats färdigt har stödet minskat något – men inte så mycket att den viktiga majoriteten går förlorad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer