Foto: TT Arkiv

Japansk journalist jobbade ihjäl sig

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2013 hittades Miwa Sado död i sin säng med mobiltelefonen i handen. Nu har hon blivit känd som ytterligare ett offer för ”karoshi” – den japanska benämningen på dödsfall orsakat av för mycket arbete.

Den 31-åriga journalisten dog av hjärtsvikt efter att ha arbetat extremt mycket under flera veckor i rad. Nu har kvinnans arbetsgivare, det japanska public service-bolaget NHK, bett om ursäkt till hennes föräldrar.

Rapporterade om valet

Miwa Sado var stationerad i huvudstaden och rapporterade om politik för NHK. I juni 2013 bevakade hon lokalvalen i Tokyo och en kommande omröstning i det nationella parlamentet. Tre dagar efter omröstningen dog hon i sin säng, med mobiltelefonen i handen.

– Företagets chef mötte föräldrarna i deras hem och bad om ursäkt, säger en talesperson för NHK.

Foto: TT arkiv

Bara jobb – aldrig ledigt

Månaden före hennes död hade Miwa Sado arbetat 159 timmars övertid, motsvarande nästan fyra hela arbetsveckor i Sverige! Under perioden hade hon bara varit ledig totalt två dagar.

Senare slog en arbetstagarorganisation i Tokyo fast att Miwa Sado fallit offer för ”karoshi” – död orsakad av för mycket arbete. Men det var först den här veckan som hennes arbetsgivare NHK medgav att så var fallet, rapporterar Guardian. 

”Vi har problem”

– Sados död visar att det finns problem, både i vår organisation och det sätt som vi bevakar politiska val på, sade nyhetsredaktionens chef Masahiko Yamauchi.

Enligt NHK har man hållit tyst om händelsen av hänsyn till de anhöriga. Dessa verkar å andra sidan öppna för en diskussion kring omständigheterna bakom dotterns död:

– Efter fyra år har vi fortfarande inte insett att vår dotter är död. Nu hoppas vi att familjens förlust inte ska ha varit förgäves, säger Miwa Sados mamma.

Tragisk ironi

Massivt övertidsarbete är utbrett i Japan, och ”karoshi” har under en tid varit hett debatterat. Inte minst sedan rapporteringen kring Matsuri Takahashis död tog fart förra året.

24-åringen, som arbetade på en av Japans ledande annonsbyråer, tog sitt liv på grund av press från jobbet. Hennes chefer tvingades så småningom avgå. I enlighet med japansk sed under förödmjukande former.

Yukimi Takahashis dotter Matsuri arbetade också ihjäl sig på reklambyrån Dentsu. Foto: TT arkiv

Public service-bolaget NHK har sedan dess gått i bräschen för att rapportera om fenomenet. Något som med det tragiska facit i hand ger fallet Sado ytterligare en dimension.

Nu ökar pressen på myndigheterna att genom lagstiftning komma tillrätta med japanska arbetsgivarnas bisarra förväntningar på sina anställda att jobba både många och och extremt långa dagar. Forskning visar också att all övertid inte ökar produktiviteten – snarare tvärtom.

Alarmerande rapport

Tidigare i år infördes i Japan ett övertidstak på 100 timmar i månaden. Bara det tillräckligt många för att utgöra en svensk trekvartstjänst. Till grund för beslutet ligger en kartläggning som visade att var femte anställd i Japan löpte risk att dö karoshi-döden samt att nästan var fjärde arbetsgivare uppgav att deras anställda jobbade minst 80 timmar övertid – varje månad. 

Tusentals självmord

Rapporten visade också att omkring 2.000 japaner begått självmord på grund av jobbrelaterad stress. Detta enbart under perioden december 2015 till mars 2016. Dessutom framkom att dussintals arbetstagare dog av hjärtinfarkter direkt orsakade av stress på jobbet under samma månader.

Ta semester för att vila upp sig? Knappast! Enligt Japans hälsoministerium tar den genomsnittlige japanske arbetstagaren ut 8,8 semesterdagar – om året. De har rätt till 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.