Byar är förstörda efter det kraftiga regnet i Japan. Foto: TT

Japanska byar dränkta i skyfallen

Uppdaterad
Publicerad

De kraftiga skyfallen i delar av Japan fortsätter att kräva dödsoffer. Premiärminister Shinzo Abe kallar räddningsinsatserna för en ”kamp mot klockan”.

– Det är fortfarande många vars säkerhet inte kan garanteras, säger han.

Enligt japanska medier har minst 64 människor mist sina liv. Därtill är det många som har rapporterats saknade. Och det kommer nya varningar om fortsatt oväder.

Regnet har helt utplånat flera byar och förtvivlade människor har tagit sig upp på hustak undan det stigande vattnet i väntan på evakuering.

Över två miljoner människor har blivit rådda att lämna sina hem. Men evakueringen är inte obligatorisk och de som valt att stanna kvar har nu svårt att sätt sig i säkerhet på grund av både höga vattennivåer och jordskred.

Japans regering har inrättat ett katastrofcenter och cirka 54 000 personer från militär, polis och brandkår har skickats till västra delarna av Japan för att bistå i räddningsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.