Det är bara spillror kvar av vad som en gång var en populär dykplats. Foto: TT

Vrak från andra världskriget försvunna

Uppdaterad
Publicerad

Tre japanska krigsfartyg som sänktes under andra världskriget har försvunnit från havsbotten utanför Borneos kust.

Många historiskt viktiga vrak tros falla offer för plundrare på jakt efter metaller.

När fritidsdykaren Monica Chin i slutet av januari åkte ut till platsen där de tre så kallade Usakanvraken ligger på botten, utanför Kota Kinabalu i den malaysiska delen av Borneo, blev hon förstummad.

Länsat med kran

Hon hade tidigare hört rykten om att ett stort fartyg med en kran ombord legat för ankar vid platsen. Nu visade det sig att två av de tre vraken var borta. Det tredje var förstört.

– Jag grät. Ingenting fanns kvar. Det var bara några få bitar metall. Jag blir tårögd nu när jag tänker på det, säger hon till TT.

– Ingenting kommer att kunna ersätta dem.

Detta fartyg sågs placerat över de tre nu plundrade vraken. Bilden togs av en dykfirma i närliggande Kota Kinabalu på Borneo. Foto: TT

Populär dykplats

Fartygen antas vara tre japanska skepp som sänktes 1944 av en amerikansk ubåt. Vrakens relativt goda skick har gjort de populära bland dykare och dessutom viktiga för lokala fiskare, då artificiella rev bildats på platsen.

– Många människor tror att vraken bara är delar av vriden metall och bara som nytta som skrot. Men de är tidskapslar, vårt museum. Där gömmer sig många berättelser när vi försöker att avslöja historian, säger dykentusiasten Clement Lee till lokala New Straits Times.

Ett universitet hade fått godkänt för att utföra visst bärgningsarbete på fartygen i forskningssyfte, men enligt tidningen ska tillståndet inte ha omfattat att bärga hela fartygen. Universitetet har uppgett att det fanns stora mängder giftiga ämnen ombord.

Nederländska fartyg försvunna

Den senaste tiden har oroliga röster höjts för bevarandet av fartygsvrak från andra världskriget i Sydostasien, som antas ha plundrats för dess metallers skull, skriver brittiska The Guardian.

Bland annat utreder nederländska försvaret försvinnandet av tre örlogsfartyg som sänktes under slaget vid Java 1942. Försvarsmakten beskriver det som ett allvarligt brott då fartygen, förutom att vara historisk skatt, utgör sista viloplats för de omkomna sjömännen.

Foto: TT

Turistbesök

Sedan dykare och fiskare uppmärksammat vad som pågick satte malaysiska myndigheter stopp för insatsen på platsen. Men då var det för sent. Mark Hedger, som driver ett lokalt dykcenter, skriver på Facebook att han regelbundet brukade ta ut turister och vänner på dykturer till Usakanvraken.

”Människornas leenden var helt overkliga, att se 72 år gamla vrak från andra världskriget är ganska fantastiskt, som du förstår. Men från och med nu kommer jag inte kunna se dem mer”, säger han i inlägget.

Fakta: Transportfartyg

  • Den 1 oktober 1944 sänkte den amerikanska ubåten USS Hammerhead de tre japanska transportfartygen Kokusei Maru, Hiyori Maru och Higanu Maru norr om Borneo. De tre nu försvunna vraken tros ha varit dessa fartyg.
  • Hundratals vrak från bland annat amerikanska, brittiska, japanska och nederländska vrak från andra världskriget ligger i havet kring Singapore, Malaysia och Indonesien.
  • Plundrare tros använda sprängmedel för att slita loss stora mängder metall, som sedan kan fiskas upp och säljas.

Fakta: The Guardian, wrecksite.eu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.