Besöket kommer dagen efter att premiärminister Shinzo Abe skickat en offergåva till helgedomen som hedrar de miljoner japaner som dött under andra världskriget. Abe besökte dock inte heller i år monumentet som är kontroversiellt eftersom det också är tillägnat dömda krigsförbrytare.
Sydkorea har reagerat på tisdagens besök med ett uttalande där man uttryckte sin ”starka oro och besvikelse” över att japanska parlamentariker åter framför sina hedersbetygelser vid Yasukuni-monumentet som Seoul anser vara en symbol över japanska krigsförbrytelser under andra världskriget.
Korea drabbades, liksom andra länder i Asien, hårt av den japanska krigsföringen och ockupationen under andra världskriget.
Premiärminister Abe besökte monumentet i december 2013, något som väckte ilska i både Kina och Sydkorea.
Fakta: Yasukuni-templet
Yasukuni började anläggas i Tokyo på order av kejsare Meiji 1869, som en minnesplats för människor som hade dödats i oroligheter och krig åren dessförinnan. Senare har monumentet fått en större roll, inom den japanska religionen shinto sägs att själarna från alla de 2,5 miljoner japaner som mist sina liv i krig fram till och med andra världskriget finns där.
Vid Yasukuni finns ett litet museum, där krigshistorien anses skönmålas till Japans fördel.
Ungefär hälften av alla premiärministrar sedan andra världskriget har gjort en poäng av att besöka krigsminnet, medan övriga avstått. Statschefen brukade gå ofta när kejsaren hette Hirohito, medan sonen Akihito som tillträdde när fadern avled 1989 aldrig har åkt dit.
Källa TT/AFP