Jason Mutsinze, 35, är född i Zimbabwe men bor sedan 2014 i Sverige. Han ser mer positivt på Zimbabwes framtid utan Mugabe vid makten. Foto: Privat

Jason Mutsinze: Befolkningen har återfunnit sin röst

Uppdaterad
Publicerad

Jason Mutsinze från Zimbabwe ser positivt på att Robert Mugabe är på väg att tvingas bort från makten. Han förklarar att en del av rädslan från den repressiva statsapparaten har börjat släppa.
– Hade vi gjort den här intervjun för en vecka sedan hade jag inte gått ut med mitt namn, säger han.

Jason Mutsinze från Zimbabwe bor i Sverige sedan 2014 och arbetar som rekryteringskonsult på Ericsson. 

Han ser positivt på att Zimbabwes 93-årige president Robert Mugabe nu håller på att tvingas bort från makten.

– Befolkningen har fått nog, de vill bara se honom lämna makten. Även om militärkuppen var illegal är folk glada att se Mugabe lämna, säger han.

Vågar ställa upp på intervju

Den senaste veckans händelseutveckling har fått honom att se mer positivt på Zimbabwes framtid.

Ett tydligt exempel är att han vågar låta sig intervjuas under sitt riktiga namn, utan rädsla för att uttalandena ska få negativa konsekvenser i hemlandet.

– Hade vi gjort den här intervjun för en vecka sedan hade jag inte gått ut med mitt namn, säger han.

Befolkningen har återfunnit sin röst

– Vad som än händer nu har befolkningen åtminstone återfunnit sin röst. De kan återigen vara med och påverka Zimbabwes framtid, säger Jason Mutsinze.

Han beskriver de senaste dagarnas demonstrationer utanför statshuset i huvudstaden Harare, Robert Mugabes officiella residens, som ett tydligt tecken på att befolkningen inte längre är lika rädda och nu vågar ställa krav.

– Tidigare stannade man aldrig vid statshuset. Det var en plats man skyndade förbi och helst inte ens tittade på, säger han.

Inte odelad glädje

Samtidigt förklarar han att den senaste veckans händelseutveckling väcker dubbla känslor.

Å ena sidan glädje över att Mugabe är på väg bort, å andra sidan besvikelse över att de som sannolikt tar över är personer ur samma maktsfär som Mugabe kommer ifrån.

– Det här är en maktkamp inom regeringspartiet ZANU-PF och tyvärr kommer personer som har styrt landet tidigare fortsätta styra. Från det jag har sett har oppositionen i Zimbabwe inte deltagit i förhandlingarna. De som förhandlar är medlemmar ur ZANU-PF, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet