Bakom bedriften står de japanska zoologerna Tsunemi Kubodera och Kyoichi Mori. De satte fast ett smakligt bete – en mindre bläckfisk -och en kamera vid en kilometerlång fiskelina som sedan sänktes ner till 900 meters djup vid Boninöarna söder om Japan i Stilla havet (Nature News 050928).
Efter ett antal misslyckade försök kom till slut en jättebläckfisk fram och attackerade betet. Bilderna visar hur det väldiga djuret med påtaglig aggressivitet greppar betet med tentaklerna och sedan virar sina muskulösa armar runt fångsten.
Fastnade i forskarnas apparatur
I samband med angreppet fastnade den i forskarnas apparatur. Under över fyra timmar kämpade den för att komma loss innan den till slut lyckades befria sig själv. Den lämnade dock kvar en lång del av en av tentaklerna som forskarna sedan kunde hissa upp till ytan.
Forskarna drar slutsatsen att jättebläckfisken, av vetenskapen döpt till Architeuthis dux, är ett mer aktivt rovdjur än vad många trott. De två långa tentaklerna, som är utrustade med runda, knivskarpa sugskålar, är ”helt klart inte bara ett par svaga fiskelinor” skriver de två forskarna i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society.
Tentakeln greppade tag i båträcket
Tentakeln som bröts av var fortfarande aktiv när forskarna tog upp den i båten. Sugskålarna greppade tag i båtdäcket – och i forskarnas händer när de rörde vid tentakeln.
Kunskaperna om Architeuthis dux är annars tämligen rudimentära. På grundval av strandade exemplar vet man att arten kan bli åtminstone 18 meter lång och väga uppemot ett ton. Exemplaret som fotograferades var relativt litet, bara åtta meter långt.
En annan art, Mesonychoteuthis hamiltoni, kan bli ännu längre, 20 meter. Båda arterna har enormt stora ögon, en anpassning till ett liv på stora djup. Deras enda naturliga fiende är kaskeloten.
TT