Jättediamanten som hittades i Sierra Leone är nu inlåst i centralbankens valv. Foto: AP/TT

Jättediamant hittad i Sierra Leone

Uppdaterad
Publicerad

Prästen Emmanuel Momoh har hittat en av världens största diamanter i en liten by i Sierra Leone. Han har lämnat över diamanten på 706 carat till landets president.

Det var i en av Sierra Leones småskaliga gruvor i byn Koyadu i Kono-området som pastor Emmanuel gjorde det sensationella fyndet. Stenen är en av de 20 största som någonsin hittats och den kommer att säljas på en så kallad transparent auktion. Förra året såldes en diamant med 813 carat för 558 miljoner kronor på en auktion i London.

Prästen vill hjälpa landet

President Ernest Bai Koroma tackade prästen och hans församling för att de inte smugglat ut stenen utanför landet. Pastor Emmanuel ska ha sagt att han ville hjälpa regeringen och sitt folk för allas bästa, enligt presidentens talesman.

Sierra Leone är ett av världens fattigaste länder med bara sex miljoner invånare. Storskaliga diamantgruvor arbetar med avancerad utrustning för att utvinna ädelstenar i landet. Men det förekommer också frilansande diamantletare och mindre gruvor som använder hantverksmetoder för utvinning.

Illegal handel

Den illegala handeln med diamanter har använts för finansiering av landets blodiga inbördeskrig. På senare år har man försökt reglera handeln med ett särskilt certifieringssystem. Smuggling av ädelstenar förekommer och bekämpas av regeringen.

Diamanten är nu inlåst i ett bankvalv i landets centralbank.

Största i världen

Den största diamanten i världen hittades 1905 i Sydafrika. ”Cullinan-diamanten” var 3.106 carat och användes bland annat i de brittiska kronjuvelerna.

Hur mäter man en diamant?

Carat är en viktenhet som används för ädelstenar. På svenska används den internationella stavningen med c och förkortas ct. Carat gäller även äkta pärlor.

En carat motsvarar 0,2 gram och har fått sitt namn av Johannesbrödsträdets frukter, vars fröer håller en jämn vikt på 0,2 gram. En carat kan även delas in i 100 points.

Karat med k

Karat, som förkortas k, är ett renhetsmått av rena metall som guld, platina och ädelmetaller.

24 karat motsvarar 100 procent guld.

Pärlor vägs i enheten grain. En grain är 0,25 carat.

Melee används för diamanter som väger mindre än 0,18 carat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.