Det är nästan tusen år sedan skeppet seglande senast men är fortfarande en imponerande syn.
– Det är det längsta skepp man någonsin har funnit från vikingatiden, säger konservator Kristiane Straætkvern.
Nationalmuseum i Köpenhamn har utgått från träresterna av det 37 meter långa krigsskepp man funnit i Roskilde och sedan byggt en stålkonstruktion för att visa hur det såg ut.
– Vi kan inte utgå från att folk som kommer och ser en flat botten av trä är i stånd att föreställa sig hur stort det egentligen var, säger Kristiane Straætkvern.
”Skulle visa hur stor han var”
Forskarna vet att skeppet har färdats långa sträckor. Det byggdes i Oslofjorden och har seglat till de baltiska länderna, till Danmark och förmodligen också till England.
Man vet också att det bemannades av omkring hundra man och att det troligen var kung Knut den stores skepp.
– Ett skepp som det här har nog haft flera funktioner. Huvudfunktionen har nog varit att skryta – kungen skulle visa hur stor han var, säger Peter Pentz, utställningsansvarig.
”Längtar efter utmanande liv”
Utställningen på Nationalmuseum är bara en del av det ökande intresset för vikingatiden. Alla vikingaläger och populariteten för tv-serien Vikings är andra exempel.
– Jag tror att när man är fascinerad av vikingarna i dag så beror det mycket på att vi lever ett tryggt och säkert liv. Många längtar efter ett mer utmanande liv och jag tror att vikingatiden talar till denna längtan, säger Peter Pentz och fortsätter:
– Vi visar med den här utställningen att Skandinavien vid den här tidpunkten var mer öppet än vad man föreställer sig. Dörren stod öppen. Det gick ut folk, men det kom också folk in.