Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Javier Milei svors in som Argentinas nye president den 10 december. Så lät hans första tal. Foto: Julian Bongiovanni

Javier Milei har svurits in som president i Argentina

Uppdaterad
Publicerad

Den ultraliberale Javier Milei har nu svurits in som president i Argentina.

I sitt installationstal säger han att landet står inför gigantiska utmaningar – och varnar för att ekonomin kan bli sämre på kort sikt.

Milei inleder sitt presidentskap med att säga att ingen tidigare argentinsk regering har tagit över landet i ett sämre skick och att hans företrädare har lämnat en efter sig en hyperinflation och att det ekonomiska läget kan komma att bli ännu värre framöver innan hans politik får effekt.

– Det finns inga pengar, säger Milei i sitt tal.

I sitt installationstal säger han att landets utmaningar är ”gigantiska” men att detta är en historisk vändpunkt för landet.

– Det finns ingen återvändo, nu begraver vi årtionden av misslyckanden och meningslösa tvister, säger Milei.

Ultraliberalen Milei har under valrörelsen lovat drastiska åtgärder för att tackla den ekonomiska situationen med ökad fattigdom och en inflation på nästan 150 procent.

Han har bland annat föreslagit att avskaffa centralbanken, införa dollarn som valuta och lägga ner flera av landets myndigheter.

Väntas närma sig USA – och bryta med Kina

På ceremonin deltog flera internationella högerledare, däribland Ungerns Viktor Orban, Brasilien tidigare president Jair Bolsonaro, och ledaren för det spanska partiet Santiago Abascal.

Milei har redan tagit ställning i flera tunga utrikespolitiska frågor. Han väntas försöka närma sig USA mer. Han har lovat starkt stöd till Israel. Och han har föreslagit att bryta relationerna med Kina.

Även Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj närvarade vid installationen. Milei har öppet motsatt sig Rysslands invasion och Zelenskyj har tidigare offentligt tackat Milei för Argentinas stöd till Ukraina.

Samtidigt väntas relationen med grannlandet Brasilien bli skakig, särskilt efter att Milei i en intervju kallat landets nuvarande ledare Lula för ”uppenbart korrupt”. Lula uppges ha varit bjuden till ceremonin men han kommer inte, i ställer närvarar Brasiliens utrikesminister, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.