Jean-Claude Juncker från Luxemburg föreslås bli ordförande för EU-kommissionen. Det beslutade EU-ledarna på ett dramatiskt toppmöte under fredagen.
Hans belackare menar att han representerar ”det gamla Europa”, fläckat av eurokris och slutenhet.
– Ett ansikte från 80-talet kan inte lösa de närmaste fem årens problem, ska Storbritanniens premiärminister David Cameron ha sagt i Bryssel strax efter EU-valet.
Junckers tillskyndare pekar på hans långa erfarenhet, han var den regeringschef i EU som suttit längst tid fram tills i fjol när han tvingades avgå efter 18 år som premiärminister i Luxemburg.
”Står för överstatlighet”
Jean-Claude Juncker beskrivs ofta som en ”federalist” som vill stärka och utvidga EU:s makt.
I en tid när den EU-kritiska opinionen växer står Juncker för överstatlighet och strävar efter ett Europas Förenta Stater, hävdar hans kritiker. ”Europas farligaste man” basunerade den brittiska tabloiden The Sun ut i början av juni.
Junckers förespråkare tillbakavisar kritiken, och menar att han inte vill ha mer överstatlighet, utan större integration.
Några av Jean-Claude Junckers uttalanden genom åren har fått många att rynka på pannan, och ifrågasätta hans syn på demokrati. Inför Frankrikes folkomröstning om den europeiska konstitutionen 2005 antydde han i ett uttalande, enligt brittiska BBC, att den franska folkviljan inte hade någon betydelse.
2011 sa Juncker, enligt flera medier, att ”penningpolitik är en allvarlig sak, den ska vi debattera i hemlighet... jag är för diskussioner i bakom stängda dörrar.”
Största utmaningen hittills
Under åtta år ledde Jean-Claude Juncker den mäktiga eurogruppen, bestående av euroländernas finansministrar.
EU-veteranen Junckers kanske största utmaning hittills har, enligt många bedömare, varit att hantera eurokrisen som uppstod 2010, i vilken Greklands och andra länders stora skuldberg hotat eurovalutans själva existens.
– Jag jobbade natt och dag, berättade Juncker i en TV-intervju i maj.
Junckers arbetskapacitet är omvittnad. Men kanske har arbetsbördan satt sina spår i hans hälsa. Han är storrökare, det är klart. Frågan är om han också har alkoholproblem. Envisa rykten säger att han dricker för ofta och för mycket.
Men få kan belägga sina påståenden med fakta.
Jean-Claude Juncker själv förnekar bestämt att han skulle vara alkoholist.
JEAN-CLAUDE JUNCKER
- 59 år
- Premiärminister i Luxemburg 1995-2013.
- Ordförande euroländerna/eurogruppen 2005-2013.
- Tillhör kristdemokratiska/moderata partigruppen.
- Avgick 2013 efter anklagelser att inte ha utrett spionaffär.
- Var med och startade euro-valutan och har lett politik med mer budgetdisciplin och besparingar.