Jean-Marie Le Pen, Front Nationals grundare, tillsammans med sin dotter och partiets nuvarande ledare Marine Le Pen. Foto: TT

Jean-Marie Le Pen utesluts ur partiet han grundade

Uppdaterad
Publicerad

Jean-Marie Le Pen, grundaren av det franska högerextrema partiet Front National (Nationella Fronten), utesluts ur partiet.

Beslutet meddelades på torsdagskvällen efter ett långt möte med partiets ledning. Frågan om uteslutningen av Jean-Marie Le Pen behandlades som ett disciplinärende. Det rapporterar bland andra tidningen Le Monde.

Bruno Gollninsch, som stött Le Pen och som sitter i Nationella Frontens ledning, sade att det periodvis varit ganska ”livligt”.

Bitter fejd med sin dotter

Mötet hölls i partiets högkvarter i Nanterre utanför Paris och varade i tre timmar.

Le Pen har blivit indragen i en bitter fejd med sin dotter Marine Le Pen som är partiets nuvarande ledare. De senaste åren har Marine Le Pen försökt styra bort partiet från den öppna rasism och antisemitism som tidigare präglat det.

Det som fick bägaren att rinna över var när 87-åringen i april upprepade sin kommentar om att nazisternas gaskammare var en ”detalj i Andra världskrigets historia”. Han sade även att Frankrike borde komma överens med Ryssland för att rädda den ”vita världen”.

Marine Le Pen bröt då med sin far och förklarade att han begått ”politiskt självmord”. Det ledde även till att han stängdes av från partiet.

”Fransman i tusen år”

Jean-Marie Le Pen har också sagt att han aldrig betraktat marskalk Pétain som en förrädare. Han tycker att Pétain behandlades för hårt sedan Frankrike befriats från de tyska ockupanterna. Pétain ledde Vichy-regeringen som samarbetade med tyskarna under Andra världskriget.

Han har också ifrågasatt hur fransk nuvarande premiärminister Manuel Valls, som har spanskt ursprung, egentligen är.

– Valls är fransman sedan trettio år. Jag är fransmän sedan tusen år, sade Le Pen i en intervju.

Jean-Marie Le Pen grundade Nationella Fronten år 1972 och gick överraskande till andra omgången i presidentvalet 2002 där han förlorade stort mot Jacques Chirac.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.