Ett tidigare okänt språk har hittats på Malackahalvön av lingvister vid Lunds universitet. Språket har fått namnet jedek. Foto: TT

Jedek – nyupptäckt språk i Sydostasien

Uppdaterad
Publicerad

Ett litet, men alldeles eget språk har upptäckts av forskare från Lund. Språket jedek talas bara av 280 personer. Här finns inga inhemska verb som betecknar ägande – varken låna, stjäla, köpa eller sälja.

– Det känns kul, så klart, säger språkvetaren Joanne Yager om upptäckten.

– Men det var inte pang-bom, utan en lång process.

Inte vanligt att nya språk upptäcks

Hon skriver en doktorsavhandling om jedek, som talas i en by med bofasta jägare och samlare i norra Västmalaysia, det vill säga den del av Malaysia som ligger på Malackahalvön. Byn har tidigare studerats av antropologer, men nu kom språkvetare dit under ett språkdokumentationsprojekt och upptäckte ett språk med ord, språkljud och grammatiska strukturer som inte används i språket jahai, som också talas i området.

Hur vanligt är det att nya språk upptäcks?

– Det är inte helt vanligt. Men det finns många språk som inte är dokumenterade, säger Joanne Yager.

Att namnge språket var en klurighet i sig, namnet måste både utgå ifrån dem som har det som modersmål och fungera lingvistiskt.

”Fantastiska lexikon för att beskriva dofter”

Enligt antropologer som studerat andra grupper i området med samma livsstil präglas dessa samhällen av större jämställdhet än västerländska samhällen. Mellanmänskligt våld är sällsynt och föräldrar uppmanar sina barn att inte tävla med varandra. Det finns inga specialiserade yrken. Kanske kan det förklara varför det inte finns ord för yrken och att inhemska verb som betecknar ägande också saknas. Samtidigt finns många ord för utbyte och fördelning.

– På samma sätt finns det en massa ord som saknas i svenskan, om man betraktar det utifrån jedektalande, säger Joanne Yager.

Hon pekar på lukter som exempel. Här är det svenskan som är ordfattig jämfört med många språk i Malaysia.

– Det finns fantastiska lexikon för att beskriva dofter. Flera språk i Malaysia har ett jättebra sätt att beskriva dofter, väldigt konsekvent, ungefär som vi beskriver färger.

Det finns cirka 6.000 språk i världen.

Många av dem är utrotningshotade. Enligt forskarbedömningar kan hälften av dem vara utdöda om 100 år.

Det nyupptäckta jedek talas på Malackahalvön av 280 personer.

Det tillhör gruppen aslispråk, som ingår i den austroasiatiska språkfamiljen.

Källa: Lunds universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer