Jeff Bezos först i världen med förmögenhet på 200 miljarder dollar

Uppdaterad
Publicerad

Världens rikaste person är nu ännu rikare.

Amazons grundare Jeff Bezos är först i världen med en förmögenhet på 200 miljarder dollar eller mer.

Coronapandemin har gynnat amerikanska e-handelsjätten Amazons aktie som rusat drygt 80 procent det senaste halvåret. Det har gjort att Bezos nu kunnat se sin egen förmögenhet nå en ny milstolpe. Efter de senaste dagarnas uppgång har den passerat 200-miljardersgränsen för första gången enligt Bloombergs ”Billionaires Index”. Motsvarande drygt 1 700 miljarder svenska kronor är det sju gånger börsvärdet på den svenska börsjätten Ericsson och gör att tvåan på listan, Bill Gates, får se sig distanserad med 78 miljarder dollar.

Ännu en milstolpe

Bezos är dock van vid att vara i topp. Redan 2017 kunde han för första gången titulera sig världens rikaste person och ett år senare blev han först att nå 150 miljarder dollar.

Cynikern kan påpeka att han hade nått den senaste milstolpen ännu snabbare om det inte varit för skilsmässan förra året från dåvarande hustrun MacKenzie Scott som i samband med skilsmässan fick fyra procent av aktieportföljen i Amazon.

Toppen dominerad av amerikanska män

Två saker är uppenbara när det gäller Bloombergs miljardärslista: man och från USA, är två självklara faktorer för att hamna högt upp. Den högst placerade kvinnan, Francoise Bettencourt Meyers, återfinns först på tolfte plats, en placering före MacKenzie Scott.

67-åriga Bettencourt Meyers är barnbarn till grundaren av sminkjätten L'Oreal och har nu enligt den senaste listan en privat förmögenhet på 66,7 miljarder dollar. 15 av de 20 högst placerade är också från USA där Jack Ma är den enda miljardären från Kina att slå sig in.

Ur svenskt perspektiv återfinns mera blygsamma placeringar. H&M:s storägare Stefan Persson landar först på en 91:a plats med 17 miljarder dollar. Gustaf Douglas (146:a) med 12,5 miljarder dollar och Melker Schörling (199:a med 9,3 miljarder dollar) återfinns ännu längre ned.

Världens fem rikaste personer

  1. Jeff Bezos, USA, 202 miljarder dollar – grundare av e-handelsjätten Amazon.
  2. Bill Gates, USA, 124 miljarder dollar – grundare av Microsoft.
  3. Mark Zuckerberg, USA, 115 miljarder dollar – medgrundare till Facebook.
  4. Elon Musk, USA, 101 miljarder dollar – grundare av Paypal och Tesla.
  5. Bernard Arnault, Frankrike, 86,6 miljarder dollar grundare av lyxvarukonglomeratet LVMH men bl.a. modehuset Louis Vuitton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.