Jehovas Vittnen dolde sexövergrepp mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Jehovas vittnen i Australien har låtit bli att rapportera över tusen fall av misstänkta sexuella övergrepp mot barn, visar en australisk utredning.

Övergreppen skedde under en period av 60 år och kyrkan har inte rapporterat ett enda fall till polisen. Fallen har istället behandlats i interna ”rättegångar” där offren tvingats möta gärningsmännen.

Trots att Jehovas vittnen har slängt ut 401 medlemmar men efter interna utredningar har 230 av dem fått återvända.

Beskrivs som isolerad sekt

Australien började utreda sexuella övergrepp inom olika religiösa och sekulära organisationer 2013. Det efter rapporter om övergrepp inom den katolska kyrkan.

Angus Stewart har deltagit i den statliga kommissionens utredning. Han beskriver Jehovas vittnen som en isolerad sekt, vars regler syftar till att förhindra att sexuella övergrepp anmäls.

– Det kommer att läggas fram bevis för att, bland 1006 personer, som Jehovas vittnen sedan 1950 misstänkt för sexuella övergrepp av barn, har ingen rapporterats till myndigheterna, sade Angus Stewart i rättssalen.

”Vill inte att våra fruar känner till det”

En av kyrkans äldre, Max Horley, förklarade varför fallen inte rapporterades:

– Vi vill inte att våra fruar känner till vad vi hanterar för ärenden. Vi vill inte att andra församlingar får reda på informationen, sade Horley enligt Reuters.

Jehovas vittnen har omkring åtta miljoner medlemmar världen över. Av dem finns runt 68.000 i Australien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.