Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jemens utrikesminister vill hitta en fredlig lösning med huthierna. Foto: SVT/AP/Nariman El-Mofty

Jemens utrikesminister i Sverige: Behöver fred med rebellerna

Publicerad

I sju år har kriget i Jemen pågått nu och den humanitära krisen förvärras för varje dag. Liksom det politiska läget, berättar Jemens utrikesminister under sitt Sverigebesök.

– Det är dags för maximalt tryck på rebellerna, säger Jemens utrikesminister Ahmad bin Mubarak.

Det var vintern 2018 som Sverige hade lyckats med det otänkbara – att få båda parterna i Jemenkriget vid ett och samma bord för att föra fredssamtal. På ena sidan den internationellt erkända, och militärt Saudistödda, jemenitiska regeringen, och på den andra sidan huthirebellerna, stödda av Iran.  

– Det är fortfarande den största överenskommelsen som finns mellan parterna, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT Nyheter, efter att hon träffat sin jemenitiska kollega.

I ett två och en halv timme långt möte diskuterades den humanitära krisen och de politiska låsningarna i detalj, berättar Ann Linde. 

Värre än tidigare

Stockholmsöverenskommelsen, som resultatet från 2018 års samtal kallas för, fokuserade på tre huvudpunkter; vapenvila i den viktiga hamnstaden Hodeidah och i staden Taiz, humanitära korridorer, samt fångutväxling. 

Den var historisk för konflikten och många hoppades på att det skulle leda till fred. 

– Tyvärr är det värre än tidigare på alla tre punkter, säger Jemens utrikesminister Ahmad bin Mubarak till SVT Nyheter på ett hotell i Stockholm. 

Enligt den jemenitiska utrikesministern är det som pågår i landet inte ett proxykrig mellan Saudiarabien och Iran, som det har kallats för, utan det är en internkonflikt.  

– Det viktigaste är att vi får alla parter till förhandlingsbordet igen. Jemen behöver först och främst fred. Ett av problemen sist var att det inte fanns några garantier för om man inte uppfyllde sin del av avtalet, säger Ahmad bin Mubarak. Enligt honom har huthierna inte hållit sin del av löftet. 

 ”Ytterst en politisk fråga”

Enligt Ann Linde är situationen nu att huthirebellerna tror sig kunna vinna konflikten militärt och syftar på striderna om staden Marib.  

– Vi gärna ser ytterligare möten men det är en ytterst en fråga om politisk vilja och att man kan förmå parterna att det måste komma till en politisk. Läget nu är att huthierna tror att de kan få militära framgångar. Intar de Marib så har de i princip hela kontrollen i norra Jemen, säger Ann Linde.

Enligt den svenska utrikesministern har Saudiarabien tydligt signalerat om att de söker sig en väg ur konflikten. Detsamma gäller kringliggande länder som Oman men också USA. 

– Vi har vid flera tillfällen bett Iran om att utnyttja sitt inflytande över huthierna för att de ska gå med på en politisk lösning, säger Ann Linde. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer