Jimmy Carter tillträdde 1977 och lämnade ämbetet 1981, då han efterträddes av republikanen Ronald Reagan. Foto: AP Photo/John Bazemore, Pool/TT

Jimmy Carter får palliativ vård i sitt hem

Uppdaterad
Publicerad

USA:s förre president Jimmy Carter får ”hospicevård” i sitt hem, meddelar den organisation som bär hans namn på lördagen.

I ett uttalande skriver Cartercentret att Jimmy Carter ”beslutat att den tid han har kvar vill han tillbringa i sitt hem tillsammans med sin familj”.

Cartercentret tillägger att Carter själv på lördagen beslutat ”efter ett antal korta sjukhusvistelser” att han nu endast vill ha palliativ vård, det vill säga vård i livets slutskede.

Jimmy Carter har fullt stöd i sitt beslut av sitt vårdteam och av sin familj, enligt uttalandet och ”familjen ber nu om att deras privatliv respekteras samtidigt som man är uttrycker tacksamhet för den omsorg som många av hans beundrare visar”.

Demokraten Jimmy Carter var USA:s 39:e president. Han tillträdde 1977 och lämnade ämbetet 1981, då han efterträddes av republikanen Ronald Reagan. 2002 tilldelades Jimmy Carter Nobels fredspris.

Carter, som är 98 år, diagnostiserades 2015 med cancer i levern och i hjärnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.