Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför väljer vissa att jobba digitalt från andra länder? Medgrundaren till ”Svenska nomader” svarar på tre frågor om livsstilen här. Foto: Storyblocks

Jobba hemifrån utomlands – ytterligare ett land satsar på digitala nomader

Publicerad

Efter pandemin vill allt fler länder locka till sig så kallade digitala nomader. Nu tillåter ett nytt visum i Sydkorea distansarbete från landet i två år.

Sedan den 1 januari 2024 kan distansjobbare även arbeta från Sydkorea. Det möjliggörs av ett nytt digitalt nomadvisum som tillåter utländska invånare att leva och bo i Sydkorea, samtidigt som de behåller sin anställning i hemlandet, rapporterar BBC.

Initiativet kommer efter en växande popularitet för den typ av distansarbete där individer kan ha kvar sin vanliga arbetsrutin samtidigt som de ger sig ut på långtidsresor, så kallade digitala nomader.

I dagsläget har ett femtiotal länder i Europa, Central- och Sydamerika och Sydostasien infört liknande arbetsvisum.

”Fler länder kommer följa”

Enligt Emelie Fågelstedt, medgrundare till nätverket Svenska nomader, kommer allt fler länder att hoppa på tåget.

– Många länder ser det som en möjlighet att locka till sig människor som både kan stimulera att det kommer nya affärsidéer och företag på platsen, men som definitivt också gynnar lokalsamhället i form av konsumtion.

Dock har en del kritik har också riktats mot digitala nomadhubbar i och med den växande trenden.

– Man riskerar att konkurrera lokalbefolkning om det inte görs på ett varsamt sätt.

Pandemin en utlösande faktor

Redan för tio år sedan började man upptäcka möjligheten att med endast en bra internetuppkoppling går det att utföra många typer av arbeten från nästan var som helst.

Emelie Fågelstedt menar dock att det var pandemin som fick människors sätt att resa och jobba att förändras kraftigt.

– Innan pandemin var många som jobbade på distans frilansare, likt mig själv. Efter pandemin ser man dock att många företag faktiskt tillåter sina anställda att jobba på distans på ett annat sätt. Estland och Barbados var bland de första länderna att introducera ett digitalt nomadvisum. Sen har det bara växt.

Ansökare till digitala nomadvisum måste i flera länder lämna in nödvändig dokumentation till ambassaden inklusive bevis på en årsinkomst som i Sydkorea överstiger 84 miljoner won. Det motsvarar cirka 660 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.