”Detta hände aldrig”, säger Biden i ett skriftligt uttalande. Foto: Matt Rourke/TT

Joe Biden förnekar anklagelser om sexuellt övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelserna mot Joe Biden från en före detta medarbetare har tidigare varit obemötta av den förre vicepresidenten. Nu svarar demokraternas presidentaspirant på anklagelserna – och förnekar dem.

En tidigare medarbetare till Joe Biden har anklagat USA:s förre vicepresident för ett sexuellt övergrepp. Enligt anklagelserna ska övergreppet ha skett år 1993, när kvinnan var 29 år gammal och Joe Biden 50.

Anklagelserna är ”inte sanna”. ”Detta hände aldrig”, svarar nu Joe Biden i ett skriftligt uttalande i samband med att han fått frågor i en intervju med nyhetskanalen MSNBC.

Vill inte bli politiskt slagträ

Den kvinnliga medarbetaren har sagt att hon inte gått ut med uppgifterna av politiska skäl, och att hon inte på något sätt vill att Donald Trump ska använda henne som ett slagträ i valkampanjen.

– Det finns inga sidor eller partipolitik när det gäller sexuella övergrepp och trakasserier. Förövarna behandlar alla lika, sade hon till The New York Times i tisdags.

Stöd från Trump

Biden, som sagt att han tänker utse en kvinna till vicepresidentkandidat, har fått stöd av högt uppsatta kvinnor inom Demokratiska partiet. På torsdagen fick han även ett sorts stöd från ett något oväntat håll – Donald Trump.

Presidenten sa på en presskonferens att han tyckte att Biden borde svara på anklagelserna men att han kunde känna igen sig.

– De kan vara falska. Jag vet allt om falska anklagelser, jag har blivit falskt anklagad många gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.