Joe Biden leder i opinionsundersökningar inför höstens presidentval i USA. Foto: Patrick Semansky / AP / TT

Joe Biden framträder inför USA-valet

Uppdaterad
Publicerad

I kväll skruvas valtemperaturen upp i USA, då presidentkandidat Joe Biden gör ett av sina få offentliga framträdanden. Det sker i hans födelsestad Scranton i norra Pennsylvania.

Joe Biden har på grund av sin ålder och coronapandemin hittills inte kampanjat på traditionellt sätt. Han har förvisso gjort ett fåtal framträdanden under den senaste tiden, men då alltid nära sin hemstat. Det här är första gången han ger sig ut på flera månader.

– Pennsylvania är ett viktigt område, speciellt områdena kring Scranton där Trump vann förra valet. Det här är ett sätt att visa människor att deras distrikt är viktigt. Man förväntar sig att Biden kommer att prata om sin plan för ekonomin och hur den ska återhämta sig. Där kan han också få in kritik hur presidenten agerat, säger SVT:s utsände reporter Fouad Youcefi.

Gav känga till Trump

Inför kvällens tal gav Biden känga till den sittande presidenten i ett webbsänt tal.

– Min far brukade säga att ett jobb är mer än en lönecheck, det handlar om värdighet och ens plats i samhället. Det handlar om att bli behandlad med respekt (…) och under det här presidentskapet har detta decimerats, sa Joe Biden.

Leder i opinionsundersökningar

Om det har varit tyst kring den amerikanske presidentkandidaten Joe Biden, har det varit desto stormigare kring president Donald Trump. Något som verkar gynna utmanaren till presidentposten. I de senaste opinionsundersökningarna leder Biden stort över den sittande presidenten, som har fått mycket kritik de senaste månaderna om hur han hanterat coronakrisen och protesterna kring Black lives matter.

– Joe Biden har kopplat allt starkare grepp om opinionen. Men det är vanskligt med opinionsundersökningar. De kan säga en sak, men resultatet kan bli något helt annat. Det var det som hände förra gången. Men Joe Bidens ledning över Trump är större än den som Hillary Clinton hade över Trump för fyra år sedan, säger Fouad Youcefi.

Folk är i survival mode

Under sina resor på landsbygden i USA har SVT:s team sett hur valtemperaturen börjar höjas, och hur människor nu har börjat sätta ut de klassiska valskyltarna i sina trädgårdar. Och desto längre sommaren går kommer intresset för valet att öka.

– Personer jag möter säger att de fortfarande är i survival mode, överlevnadsläge. Det gäller att få igång företaget och försörja sin familj. Det är den största frågan för de flesta amerikaner, säger Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.