Frusen Johannes är SOS Barnbyars största succé i Norge

Uppdaterad
Publicerad

En tunnklädd och huttrande elvaårig pojke, Johannes, ingår i en kampanj för att få folk att skänka mer pengar till Syrien. Och den har träffat helt rätt. Hittills har 1,5 miljoner kronor kommit in. På bara ett dygn.

På torsdag förmiddag hade videon av en tunnklädd och huttrande pojke, sittandes vid en busshållplats i Oslo,  fått närmare 1,5 miljoner klick på Youtube. Och en lika stor summa pengar, 1,5 miljoner kronor, mitt på dagen i dag torsdag. 

– Det är över all förväntan. Vi har redan fått in mycket mer än vad vi vågade hoppas på, säger Synne Rönning, informationschef på SOS Barnbyar till norska NRK.

Målet har överträffats flera gånger om

Organisationen hade i förväg satt upp ett ”ambitiöst mål” på 200.000 kronor. Men redan ett dygn efter att videon publicerats var summan uppe i drygt 1,5 miljoner kronor.

– Det är helt fantastiskt! Vi önskar med den här kampanjen att sätta fokus på situationen för barnen i Syrien. Vi vill samtidigt påminna folk om att var i världen vi  än befinner oss, så bör vi hjälpa varandra, säger Synne Rönning.

Smygfilmade folks reaktioner

För att skapa en medvetenhet kring de syriska barnens situation bestämde sig SOS Barnbyar för att placera en norsk, elvaårig pojke, iklädd endast en tunn tröja, på en busstation i Oslo. Med hjälp av en dold kamera filmades folks reaktioner och deras medkänsla med pojken.

För Johannes Lönnestad Flaaten var det en positiv upplevelse.

– Det var så många trevliga människor! Vi filmade i två dagar och jag trodde att två–tre personer skulle ge mig sin jacka, men det var många fler som gjorde det, säger Johannes till nätttidningen Osloby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer