Ylva Johansson (S): ”EU:s gränser är inte öppna”

Uppdaterad
Publicerad

När Turkiet öppnade gränsen mot Europa för migranter svarade Grekland med att stoppa asylansökningar i en månad. EU-kommissionär Ylva Johansson (S) försvarar Greklands rätt att försvara sin gräns, men säger samtidigt att asylrätten måste respekteras.

Tusentals migranter befinner sig vid gränsen mot Grekland. Stenkastning och tårgas har förekommit, och Turkiet anklagar Grekland för att ha skjutit skarpt och dödat minst en migrant – vilket Grekland kraftigt dementerar.

– Det här är ett väldigt allvarligt läge vid gränsen. Människor som redan är i utsatt situation har blivit brickor i ett spel på ett väldigt obehagligt sätt, säger Ylva Johansson i SVT:s Agenda.

”En grundläggande rättighet”

Johansson försvarar Greklands rätt att försvara sin gräns.

– EU:s gränser är inte öppna och ska inte heller vara det, säger hon.

Samtidigt anser hon att det asylstopp Grekland nu infört måste hävas.

– Man kan inte förneka människor rätten att söka asyl. Det är en grundläggande rättighet i förhållande till Gènevekonventionen och EU:s regelverk.

Se ett utdrag ur intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer