John McCain och Donald Trump var antagonister, trots att de tillhörde samma parti Foto: TT arlov

Analys: John McCain kunde vara oense utan att bli oförskämd

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Oavsett partitillhörighet sörjer USA idag en man som fokuserade på politik, aldrig person. I en strid ström kommer hyllningarna till mannen som beskrivs som en ensamvarg, krigshjälte och patriot.

Carina Bergfeldt, USA-korrespondent.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Hillary Clinton berättar hur de blev på lyset tillsammans en blöt kväll i Tallinn, innan hon blir mer allvarlig och berättar hur han var ett stort stöd för henne när det var som värst i hennes liv.

Senatskollegan Jeff Flake från Arizona blir tårögd i teve när han pratar om McCains anständighet och tidigare presidenter som Bill Clinton och George W Bush pratar om en politisk röst som de har svårt att se ett USA utan – en person som röstade med och mot sitt eget parti i avgörande stunder.

Hans fem år som krigsfånge gjorde att han slogs för att avskaffa tortyr som förhörsteknik.

Röstade mot sitt parti

Hans tro att båda partier måste hitta gemensam grund och inte köra över varandra gjorde att han röstade mot sitt eget parti gällande att ersätta Obamacare.

Och hans tro på värdighet inom politik gjorde att ett av de mest visade klippen idag är en scen från ett valmöte 2008 när en kvinna säger att hon inte litar på kandidaten Obama för att han ”är arab”.

John McCain tar mikrofonen från henne, skakar på huvudet och säger ”Nej. Han är en anständig man och en familjefar, vi tycker bara olika”.

Liksom många andra har Barack Obama publicerat en lång och känslofylld text om John McCain, som ”inte önskade honom tur, men som önskade honom väl”.

Trump inte bjuden på begravningen

Den som sticker ut i raden av hyllningar är den sittande presidenten, Donald Trump.

Till skillnad från andra har han bara skrivit en kortfattad tweet att han ber för McCains familj och till och med presidentens favoritkanal, Fox News, har diskuterat – och kritiserat – hans avståndstagande mot McCain in i döden.

Men de var de facto oense in i det sista.

Efter Trumps möte med Vladimir Putin i Helsingfors sa John McCain i ett uttalande att det var det mest skamlösa beteendet han nånsin sett hos en amerikansk president, och så sent som för några dagar sedan presenterade Donald Trump ett militärt budgetavtal döpt efter John McCain. När han introducerade ”The John McCain bill” talade Donald Trump i 20 minuter – utan att nämna senatorns namn.

Innan han dog bestämde John McCain hur hans begravning ska se ut.

De båda männen han förlorade valjkampanjer mot år 2000 och 2008 – George W Bush och Barack Obama – har båda ombetts hålla tal.

Donald Trump är inte bjuden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.